Radio Opole » Wiadomości z regionu
2022-10-04, 15:12 Autor: Monika Matuszkiewicz

Na powitanie radość "stacjonarna", ale zima będzie hybrydowa. Nowy rok akademicki na UO [ZDJĘCIA]

Rozpoczęcie nowego roku akademickiego na UO [fot. Marcin Skomudek]
Rozpoczęcie nowego roku akademickiego na UO [fot. Marcin Skomudek]
Rozpoczęcie nowego roku akademickiego na UO [fot. Marcin Skomudek]
Rozpoczęcie nowego roku akademickiego na UO [fot. Marcin Skomudek]
Oficjalna inauguracja nowego roku akademickiego na Uniwersytecie Opolskim. Naukę rozpoczęło tam blisko 10 tysięcy studentów, z czego 3,5 tysiąca to ci z pierwszego roku. Na razie w trybie stacjonarnym, ale jak zapowiadają władze uczelni, nie jest wykluczone, że po pierwszym semestrze to się zmieni.
- Powodem przejścia w tryb hybrydowy może być w tym roku nie pandemia, a kryzys energetyczny. My już unieważniliśmy jeden przetarg na prąd, bo dla nas 700 procent podwyżki jest nie do zaakceptowania - mówi prof. Marek Masnyk, rektor Uniwersytetu Opolskiego.

- Szykujemy takie rozwiązanie awaryjne, wyjątkowe na czas tej zimy. Prawdopodobnie w grudniu, a najpóźniej 9 stycznia przejdziemy na 4-dniowy tydzień zajęć. W piątek zrobimy zajęcia on-line, głównie wykłady. Będziemy też starali się zgromadzić studentów studiów niestacjonarnych w jednym obiekcie, żeby zaoszczędzić na ogrzewaniu i energii.

- Bardzo się cieszymy, że rozpoczynamy nową przygodę w swoim życiu - dodają studenci.

- Ja jestem super zadowolony. To jest świetna sprawa. - Myślę, że nasz kierunek będzie interesujący, także jesteśmy pozytywnie nastawieni. - Trochę stresu jest, ale ogólnie jestem pozytywnie nastawiona. - Na pewno jest radość. Bardzo się cieszę, że mogę studiować kierunek, który mnie interesuje. - Myślę, że studia będą nie za ciężkie, nie za łatwe, ale na pewno będą nam się podobały. To jest kierunek, o którym ja marzyłem.

Dodajmy, że w tym roku uczelnia uruchomiła 80 kierunków. Największą liczbę studentów będzie można spotkać na pedagogice, medycynie oraz filologii angielskiej.
prof. Marek Masnyk
Studenci

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »