Radio Opole » Wiadomości z regionu
2024-12-24, 23:59 Autor: Monika Matuszkiewicz-Biel

Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole

Archiwum [fot. Wiktoria Palarczyk]
Archiwum [fot. Wiktoria Palarczyk]
Archiwum Radia Opole
Archiwum Radia Opole
- W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale należy zachować te tradycje, które są przekazywane z pokolenia na pokolenia. Podstawą dobrych dań jest produkt, a te najlepsze są u lokalnych producentów.
Na świątecznym stole zwłaszcza w pierwszym oraz drugim dniu świąt nie może zabraknąć mięsa. W naszym regionie dominują rolady, ale warto też spróbować przyrządzić królika czy kaczkę.

- Według mnie świetną potrawa jest "śląskie niebo". Śląskie niebo to jest, tak dla przybliżenia, wędzona wieprzowina. Zazwyczaj to jest łopatka albo może być kark i później duszona razem z suszonymi owocami, często z czerwonym winem. Na bazie tego powstaje taki fajny, słodki sos. Najczęściej podaje się to z pampuchami. To jest potrawa, która w ogóle jest na liście ministerstwa jako tradycyjna potrawa z Opolszczyzny. To też taka potrawa, którą możemy zjeść i pierwszego, i drugiego dnia, ponieważ łatwo ją jest odgrzać, zregenerować.

- Warto też spróbować dań z wołowiny i oprócz tradycyjnych rolad można przyrządzić sztufadę ze słoniną, którą musimy upiec.

- Jeżeli chodzi o wieprzowinę, to oczywiście schabowe pewnie i tak się pojawią w niejednym domu. Natomiast ja często robię schab ze śliwką. W całości taki wolno pieczony. Tutaj ważne, żeby temperatura tego pieczenia nie była za wysoka, żeby on był soczysty. Na pewno nie powinniśmy zapomnieć o króliku. Chociażby wcześniej wspomniany pasztet. Myślę, że z królika będzie świetnie się nadało. Natomiast mięsko z królika, takie uduszone, w śmietanie w musztardzie francuskiej.

- Dawniej karminadle były przygotowywane z mięsa króliczego z domieszką śledzia - dodaje Klekowski.
Kamil Klekowski 1
Kamil Klekowski 2

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 12:40 Barszcz, pierogi, uszka. Bez tych potraw nie wyobrażamy sobie świąt Barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą możemy zjeść nie tylko od święta, ale przede wszystkim w Wigilię i Boże Narodzenie te dania smakują wyjątkowo… » więcej 2024-12-25, godz. 12:20 Powodzianie z Głuchołaz spotkali się na wspólnej wigilii Na wspólnej wieczerzy wigilijnej spotkali się powodzianie z Głuchołaz. W sali gimnastycznej PSP nr 2 w Głuchołazach przygotowano dla nich świąteczne potrawy… » więcej 2024-12-25, godz. 11:30 Odpoczynek i konsumpcja. Tak należy spędzać pierwszy dzień Bożego Narodzenia Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia w dawnej tradycji był dniem spokojnym. Był to czas, kiedy wypoczywano i spożywano posiłki. Jak zaznacza Bogdan Jasiński… » więcej 2024-12-25, godz. 11:13 Wypadek w Niekazanicach koło Branic. Lądował LPR Uwaga kierowcy. Mamy utrudnienia w ruchu na DW419 w miejscowości Niekazanice koło Branic. Strażacy informują, że auto osobowe potrąciło pieszego, a następnie… » więcej 2024-12-25, godz. 10:30 Świątek, piątek czy niedziela - strażacy zawsze w gotowości Nie wszyscy mają wolne od pracy w Boże Narodzenie. Mimo iż 25 czy 26 grudnia to dni ustawowo wolne od pracy, to są zawody, których te zapisy nie dotyczą. » więcej 2024-12-25, godz. 10:00 "Cieszymy się, że Jezus Chrystus przyszedł na świat". Ewangelicy świętują podobnie jak katolicy Luteranie w pierwszy dzień świąt, w wielu kościołach, spotykają się na jutrzniach, by przywitać narodzonego Zbawiciela. Nabożeństwo to jest odpowiednikiem… » więcej 2024-12-25, godz. 09:30 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »