Radio Opole » Wiadomości z regionu
2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute"

Pierogi [fot. pixabay.com]
Pierogi [fot. pixabay.com]
Stół wigilijny [fot. roovuu / Flickr.com]
Stół wigilijny [fot. roovuu / Flickr.com]
W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych. Dla tych, którzy dziś (24.12) gotowanie rozpoczną dopiero po wyjściu z pracy, szef kuchni hotelu De Silva Radosław Bebek radzi, które z 12 potraw jesteśmy w stanie przyrządzić na ostatnią chwilę.
- Wszystko to kwestia dobrej organizacji pracy - mówi szef kuchni. - Barszcz można sobie przygotować w zasadzie w 3-4 godziny. Jeśli ktoś się jakimś koncentratem wspomoże, to też myślę, że nie ma problemu. Uszka tak samo w zasadzie szybko się robi, bo to tylko grzyby podsmażyć z cebulką na maśle. Tylko potem najgorsze jest to lepienie, bo one muszą być malutkie. A z pierogów to ruskie myślę, że są najprostsze. Najlepiej się je lepi i farsz nie ucieka gdzieś po bokach. Jest to wszystko wykonalne.

- Jeśli karpia mamy w lodówce, to najlepszym rozwiązaniem będzie smażenie go w dzwonki. Wystarczy sól, pieprz, cytryna i masło klarowane. Pół godziny i karp z patelni jest gotowy - dodaje Radosław Bebek.

Opolskie gospodynie przekonują, że w ich domach większość potraw jest szykowanych dopiero w wigilię. - Pierogi i uszka są robione w wigilię, nigdy wcześniej. Wszystko robię w wigilię do południa, a później tylko po prostu odsmażam. Ja nie umiem wcześniej robić jak niektórzy. Robię, później gotuję. Nasi rodzice tylko w wigilię to robili, więc my też umiemy to zrobić, żeby było gotowe na pierwszą gwiazdkę.

To prawdopodobnie ostatnia pracująca wigilia. Decyzją Sejmu i Senatu RP od 2025 roku 24 grudnia ma stać się dniem wolnym od pracy. Ustawę musi jeszcze podpisać prezydent.

Dodajmy, że wolne 24 grudnia mają m.in. Czesi, Finowie, Portugalczycy, Litwini czy Słowacy.
Radosław Bebek
Gospodynie

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »