Radio Opole » Wiadomości z regionu
2022-09-24, 15:15 Autor: Witold Wośtak

Wczoraj absolwent, dziś już kapral rezerwy. Promocje w 10. BLog [FILM, ZDJĘCIA]

Promocje w 10. Opolskiej Brygadzie Logistycznej [fot.Kasia Nowak]
Promocje w 10. Opolskiej Brygadzie Logistycznej [fot.Kasia Nowak]
22 studentów z całej Polski przyjęło promocje na stopień kaprala rezerwy w 10. Opolskiej Brygadzie Logistycznej. Absolwenci Legii Akademickiej najpierw musieli ukończyć trzytygodniowe podstawowe szkolenie praktyczne ze stopniem szeregowego rezerwy, a później trzy tygodnie modułu podoficerskiego.
Szymon Dziedzic, od dzisiaj kapral rezerwy, uważa, że Legia Akademicka potrafi zaskoczyć.

- Muszę powiedzieć, że w niektórych przypadkach zajęcia okazały się łatwiejsze niż się spodziewałem. Chociaż zdarzały się też takie, które kazały nam dać z siebie więcej niż zazwyczaj. Na przykład zajęcia taktyczne w Winowie kazały nam przekraczać granice, wyjść ze strefy komfortu - mówi reporterowi Radia Opole.

Kapitan Piotr Płuciennik, oficer prasowy 10. Opolskiej Brygady, ma nadzieję, że wszyscy kaprale rezerwy ukończą studia cywilne i będą kontynuować przygodę z wojskiem.

- Możliwości oczywiście mają różne. Mogą po zakończeniu studiów cywilnych zgłosić się do jakiejś jednostki wojskowej, gdzie przejdą kwalifikacje na dane stanowisko służbowe. Mogą też kontynuować swój rozwój zawodowy od razu przystępując do kursu w jakieś uczelni wojskowej, gdzie będzie to kurs oficerski dla podoficerów. Ci, którzy nie ukończą studiów również otwartą mają drogę w jednostkach wojskowych.

Anna Warzocha, matka jednego z kaprali rezerwy, jest bardzo dumna z syna.

- Jest bardzo zadowolony. Czuje to wojsko i chce służyć w tym wojsku. Myślę, że to idzie u nas pokoleniowo. Bo i mąż, i dziadkowie, i jeszcze szwagier - więc fajnie, żeby to się dalej rozwijało i szło w dobrym kierunku.

Kapitan Płuciennik zapewnia, że będą kolejne edycje Legii Akademickiej, bo program cieszy się dużym zainteresowaniem.
Promocje w 10. Opolskiej Brygadzie Logistycznej

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »