Radio Opole » Wiadomości z regionu
2018-05-03, 19:35 Autor: Ewelina Laxy

Antoni Piechniczek Honorowym Obywatelem Miasta Opola. "To szczególne miejsce w mojej karierze" [FILM, ZDJĘCIA]

Legendarny trener Odry Opole odebrał dzisiaj (03.05) tytuł przyznany mu przez radę miasta
Legendarny trener Odry Opole odebrał dzisiaj (03.05) tytuł przyznany mu przez radę miasta. Jak zaznaczał w swoim wystąpieniu, takie odznaczenie, wśród wielu, które zostały mu przyznane, będzie odznaczeniem największym.
- Opole to szczególne miejsce w mojej karierze zawodowej - mówi trener Antoni Piechniczek. - Bez pracy w Odrze Opole, bez poznania kulis pracy z seniorami, nie byłoby propozycji objęcia w przyszłości funkcji trenera reprezentacji. Wiele spraw, których doświadczyłem w Opolu, znajdowało potwierdzenie potem w pracy z kadrą narodową. Można było w Opolu dużo rzeczy się nauczyć, ale i też wnieść własne doświadczenie, własne przygotowanie akademickie, własną wizję piłki.

Laudację na temat Honorowego Obywatela wygłosił dawny kapelan sportu opolskiego, ks. prałat Zygmunt Lubieniecki. Na sesji obecna była również żona trenera Piechniczka, która zwracała uwagę na to, że razem z mężem lubią wracać do Opola, bo czas, który tu spędzili, był wyjątkowy.

- To były sukcesy Odry, to była moja bardzo udana praca w szkole. Kibicowanie Odrze - wiadomo, że zawsze byłam przynajmniej na jednej połowie z wózkiem, dzieci żyły tym cały czas. Tu się zostawiło przyjaciół, tu się zostawiło dobre wspomnienia i do takich miejsc się chętnie wraca - mówi Zyta Piechniczek.

Na sesji uhonorowano również dwóch zasłużonych dla Opola. Tytuł Zasłużonego Obywatela Miasta Opola otrzymał lekarz gastrolog dr Janusz Stasiak. Odznakę Honorową za Zasługi dla Miasta Opola odebrał st. chor. sztab. Stanisław Gaweł, uczestnik misji w Iraku i Afganistanie.

Antoni Piechniczek trenerem niebiesko-czerwonych był w latach 1975-79. Wtedy to Odra zagrała w Pucharze UEFA. Okres ten zwykło nazywać się Złotą Erą Piechniczka.
Antoni Piechniczek
Zyta Piechniczek

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »