„Jabłkowy” ZOZ w Głuchołazach. Dary od sadowników
Pacjenci głuchołaskiego szpitala mają obowiązkową, jabłkową kurację, a zjedli ich do tej pory prawie ... 8 ton. Szpital pozyskał ekologiczne jabłka od sadowników, którzy mają problem ze zbytem tych owoców.
- Pacjenci najpierw nie dowierzali, teraz są bardzo zadowoleni i ze smakiem zajadają jabłka. Są polskie, zdrowe i ekologiczne – mówi Dr Jacek Grychowski – dyrektor głuchołaskiego ZOZ.
Bezpłatne transporty jabłek do szpitala są efektem współpracy ZOZ z Agencją Restrukturyzacji i Rozwoju Rolnictwa. Chodzi o problem ze zbyciem tych owoców w związku z embargiem nałożonym przez Federację Rosyjską na wwóz produktów rolno – spożywczych, które pochodzą z krajów Unii Europejskiej.
Głuchołaski szpital otrzymał do tej pory dwie transze jabłek – łącznie 8 ton tych owoców. Stanowią zdrowy dodatek do szpitalnych posiłków.
Bezpłatne transporty jabłek do szpitala są efektem współpracy ZOZ z Agencją Restrukturyzacji i Rozwoju Rolnictwa. Chodzi o problem ze zbyciem tych owoców w związku z embargiem nałożonym przez Federację Rosyjską na wwóz produktów rolno – spożywczych, które pochodzą z krajów Unii Europejskiej.
Głuchołaski szpital otrzymał do tej pory dwie transze jabłek – łącznie 8 ton tych owoców. Stanowią zdrowy dodatek do szpitalnych posiłków.