Radio Opole » Dobrze być w formie
2023-05-04, 09:57 Autor: Libudzka Agnieszka / PAP

Naukowiec: geny człowieka nie nadążają z adaptacją do współczesnej diety

dn, zdjęcie poglądowe [fot. elements.envato.com]
dn, zdjęcie poglądowe [fot. elements.envato.com]
Funkcjonowanie ludzkiego organizmu jest wynikiem ewolucji. Zwykle ludzki genom adaptuje się do zmian w środowisku tysiące lat, jednak tylko w ostatnich 50 lat życie człowieka, w tym jego dieta, zmieniło się tak radykalnie, że ogół populacji nie zdążył się jeszcze przystosować i nie radzi sobie z chorobami wynikającymi ze stylu życia - uważa prof. Carsten Carlberg.
"Nasz los jest jednak w naszych rękach – epigenetyka w większości zależy od tego, co dobrego (lub złego) robimy dla naszego organizmu. Na występowanie tych chorób wpływa wiele czynników środowiskowych, również nasza dieta, dlatego jeśli tylko będziemy dbali o nasze zdrowie, możemy zminimalizować ryzyko" – podkreślił prof. Carsten Carlberg, lider grupy naukowej zajmującej się nutrigenomiką w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Artykuł na temat nutrigenomiki w kontekście ewolucji ukazał się właśnie w czasopiśmie „Redox Biology” (https://doi.org/10.1016/j.redox.2023.102656).

Żywienie jest niezbędnym elementem życia, ponieważ składa się z cząsteczek, które zaspokajają zapotrzebowanie naszego organizmu na makro- i mikroelementy. Co więcej, niektóre z tych cząsteczek bezpośrednio komunikują się z ludzkim genomem (materiałem genetycznym) i epigenomem (zestawem chemicznych modyfikacji DNA regulujących funkcje genomu). Ta złożona relacja stanowi istotę nutrigenomiki- wyjaśnił naukowiec, cytowany w komunikacie IRZiBŻ PAN.

Codzienna komunikacja pomiędzy dietą a (epi)genomem moduluje ekspresję genów w narządach metabolicznych, takich jak tkanka tłuszczowa, mięśnie szkieletowe, wątroba i trzustka, a także w mózgu i układzie odpornościowym. Biologia komórkowa i molekularna stojąca za tymi procesami regulacji genów utrzymuje homeostazę ludzkiego organizmu, która zapobiega powstawaniu chorób niezakaźnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory.

"Od powstania Homo sapiens większość z tych ścieżek komunikacji: składniki odżywcze-geny nie uległa zmianie. Jednak nasz genom doświadczył szeregu ewolucyjnych nacisków, spowodowanych zmianami środowiskowymi m.in. przejściu od łowiecko-zbieraczego stylu życia na rolniczy" - podkreślił prof. Carlberg.

Dodał, że populacje ludzkie odpowiedziały na te wyzwania nie tylko poprzez specyficzne adaptacje antropometryczne, takie jak kolor skóry i wzrost ciała, ale także poprzez zróżnicowanie w spożyciu diety i różną odporność na złożone choroby takie jak nowotwory czy zaburzenia odporności. Dlatego - jak wskazał badacz - wgląd w zmienność naszego (epi)genomu w kontekście indywidualnego ryzyka rozwoju złożonych chorób, pomaga zrozumieć ewolucyjne podstawy, jak i dlaczego chorujemy.

Szybkość adaptacji ludzkiego genomu do zmian w środowisku zajmuje zwykle wiele pokoleń, czyli setki do tysięcy lat.

"Jednak tylko w czasie ostatnich dwóch pokoleń, czyli w ciągu około 50 lat, styl życia człowieka, w tym jego nawyki żywieniowe, zmieniły się na tyle szybko i radykalnie, że większość z nas nie jest (epi)genetycznie przygotowana na wyzwania związane z +zachodnią+ dietą połączoną z siedzącym trybem życia. Obecne fakty mówią bowiem, że nawet 90 proc. z nas zakończy życie z chorobami wynikającymi ze stylu życia, takimi jak zespół metaboliczny (m.in. nadwaga i otyłość, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi)" – wskazał prof. Carsten Carlberg.

(Epi)genom nie nadąża z adaptacją do współczesnej diety. Dla przykładu: człowiek przez większość czasu żywił się produktami o niskiej zawartości soli. "W związku z tym nasz organizm wypracował sprawny system przyswajania tej soli z naszej diety, który w zamierzchłych czasach był niezbędny, a współcześnie stwarza wiele problemów. Dzisiejsza dieta zawiera dużo soli – jej nadmiar powoduje wysokie ciśnienie krwi, które zabija każdego roku 10 milionów ludzi na całym świecie"- podkreślił naukowiec.

Profesor zachęca jednak, by nie zostawać biernym wobec tych wyzwań. "Nie powinniśmy przyjmować tego jako naszego losu, którego nie można odwrócić, ale raczej pracować nad tym, abyśmy nie zapadli na te możliwe do uniknięcia choroby" – podsumował prof. Carsten Carlberg.

Dobrze być w formie

2024-12-23, godz. 13:02 Kto szybciej chodzi, jest zdrowszy metabolicznie Subiektywnie oceniana prędkość chodu może być łatwym i szybkim w użyciu wskaźnikiem zdrowia metabolicznego u osób otyłych - informuje pismo „Scientific… » więcej 2024-12-19, godz. 13:41 Mniej telewizji, więcej książek - przepis na życie bez demencji Aktywności społeczne i stymulujące umysł, takie jak czytanie lub rozmowy z innymi osobami, są korzystne dla pamięci i myślenia. Niekorzystnie wpływają… » więcej 2024-12-18, godz. 11:30 Coraz częściej dorośli są narażeni na choroby zakaźne wieku dziecięcego Coraz częściej dorośli są narażeni na choroby zakaźne wieku dziecięcego. Związane jest to m.in. z wygaśnięciem ich odporności poszczepiennej, ale także… » więcej 2024-12-17, godz. 12:42 Dietetyk: dieta wegańska u dzieci nie jest zalecana Instytut Matki i Dziecka nie zaleca stosowania diety wegańskiej u małych dzieci. Dieta wegetariańska w tej grupie wymaga zaś odpowiedniego zbilansowania, regularnych… » więcej 2024-12-14, godz. 11:39 Dietetyczka: warto zachować umiar podczas obfitych, świątecznych posiłków Świąteczny czas to okazja do rodzinnych spotkań i obfitych posiłków, ale warto zachować umiar - podkreśliła we wtorek dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu… » więcej 2024-12-13, godz. 11:16 Przez całą dobę mózg lepiej pracuje po ćwiczeniach fizycznych Nasz mózg lepiej pracuje po ćwiczeniach fizycznych. Krótkoterminowe pozytywne skutki ćwiczeń mogą trwać całą dobę - piszą naukowcy na łamach „International… » więcej 2024-12-11, godz. 09:15 Dr Szumowska: gorzej wykonujemy zadania wymagające podzielności uwagi Na ogół zadania wymagające podzielności uwagi wykonujemy gorzej; reagujemy wolniej, popełniamy więcej błędów - powiedziała PAP dr Ewa Szumowska z Instytutu… » więcej 2024-12-10, godz. 09:12 Nowo odkryte neurony odbierają apetyt Odkrycie nieznanej wcześniej populacji reagujących na hormon sytości neuronów w podwzgórzu może doprowadzić do opracowania nowych metod leczenia otyłości… » więcej 2024-12-09, godz. 10:19 Złe sąsiedztwo otępia i podnosi ciśnienie Życie w biednej i zaniedbanej okolicy wiąże się z wyższym ciśnieniem krwi i gorszymi zdolnościami poznawczymi - informuje pismo „Alzheimer’s & Dementia:… » więcej 2024-12-05, godz. 09:15 Otyłość to choroba, która prowadzi do ponad 200 różnych powikłań Co trzeci mężczyzna i co czwarta kobieta w Polsce cierpią na otyłość. Pod względem nadmiernej masy ciała zajmujemy 74. miejsce na świecie na dwieście… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »