Radio Opole » Wiadomości z regionu
2024-04-03, 19:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Władze Prudnika i Głogówka nie popierają starosty w kwestii powołania powiatowego konserwatora zabytków

Zabytkowe centrum Głogówka [fot.gminaglogowek.info]
Zabytkowe centrum Głogówka [fot.gminaglogowek.info]
Powołanie powiatowego konserwatora zabytków w Prudniku postuluje tamtejszy starosta. Ma to sprzyjać lepszej ochronie historycznych obiektów oraz skrócić czas oczekiwania na decyzje służb konserwatorskich. Jednak propozycja ta nie zyskuje akceptacji w gminach tego powiatu.
- Mieszkańcy, projektanci, czy inwestorzy mają problemy z uzgodnieniami konserwatorskimi dotyczącymi infrastruktury budowlanej – uważa starosta prudnicki Radosław Roszkowski, który kandyduje na radnego powiatu. – Trwa to nieraz bardzo długo. Dlatego funkcja powiatowego konserwatora zabytków ma bardzo ułatwić życie mieszkańcom i inwestorom. Osoba ta, także powinna stać na straży dziedzictwa kulturowego, walczyć o to, by najcenniejsze obiekty architektoniczne podlegały ochronie i nie były bezmyślnie niszczone.

Zasadność powołania powiatowego konserwatora zabytków negują władze Prudnika. Sceptycznie zapatruje się na to również burmistrz Głogówka.

- Jesteśmy w stałym kontakcie ze służbami wojewódzkiego konserwatora zabytków – wskazuje Piotr Bujak, który ubiega się o reelekcję. – Pojawiają się kwestie, w których dochodzi do dyskusji merytorycznej, natomiast całkiem dobrze sobie tutaj radzimy w rozwiązywaniu problemów. Mówię to z perspektywy gminy, która posiada bardzo wiele zabytków. Powołanie takiej jednostki na poziomie powiatowym wygenerowałoby niepotrzebne koszty. Także mogłoby stanowić zbędny, pośredni element na drodze sprawnej komunikacji między samorządami a wojewódzkim konserwatorem zabytków.

Powiatowego konserwatora zabytków mają starostwa w Nysie i Kluczborku. Stanowisko to zlikwidowano w ubiegłym roku w Brzegu. Powodem był brak zgody wszystkich gmin i strony rządowej na dalsze finansowanie.
Radosław Roszkowski
Piotr Bujak

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »