Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-09-23, 15:35 Autor: Monika Matuszkiewicz

Rośnie liczba chorych na grypę i infekcje grypopodobne. W przychodniach zabrakło szczepionek

Przychodnia "Centrum" w Opolu [fot.M.Matuszkiewicz]
Przychodnia "Centrum" w Opolu [fot.M.Matuszkiewicz]
Szczepienia [fot. Marcin Skomudek]
Szczepienia [fot. Marcin Skomudek]
Choć sezon jesienno-zimowy dopiero się zaczął, w przychodniach już widać pierwszych pacjentów z objawami grypy i przeziębienia. W łagodniejszym przebiegu choroby mogą pomóc szczepionki przeciwko grypie. Zainteresowanie nimi jest bardzo duże. Przychodnia Centrum w Opolu, wraz z innymi podmiotami leczniczymi w ciągu dwóch dni zaszczepiła 700 osób.
Pacjenci, którzy nie zdążyli się zaszczepić będą musieli poczekać do przyszłego miesiąca. W opolskich przychodniach nie ma już preparatów.

- Kolejnej dostawy spodziewamy się po 4 października i mamy nadzieję, że te ilości będą większe i wszyscy będą mogli skorzystać. Cieszymy się, że jest takie zainteresowanie, dlatego że obserwujemy w przychodni bardzo duży wzrost zgłoszeń pacjentów z ostrymi infekcjami. Myślę, że warto się zaszczepić. Od początku tygodnia wzrost zarejestrowanych pacjentów jest o 40 procent, także jest bardzo dużo zachorowań - mówi Anna Doszczątek, pielęgniarka koordynująco-nadzorująca w przychodni Centrum w Opolu.

Do zaszczepienia się przeciwko grypie zachęca także internista dr Mirosław Małowski.

- To jest znana prawda od lat, że szczepienia, jakie by nie były, to chronią przed zachorowaniami. Szczególnie przed chorobami zakaźnymi. Dzięki szczepieniom tych schorzeń grypowych jest dużo mniej niż zawsze bywało. Co prawda pacjenci coraz chętniej się szczepią, ale jest to dalej za mało. Widzimy, że ten trend jest jeszcze mało popularny.

Jak dodaje lekarz, odporność organizmu można również zwiększyć poprzez prawidłową dietę, sport, odpowiednią ilość snu oraz suplementację witaminami.
Anna Doszczątek
dr Mirosław Małowski

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »