Radio Opole » Wiadomości z regionu
2020-10-07, 19:46 Autor: Katarzyna Doros

Najlepsze przepisy z babcinych zeszytów nagrodzone. Tym razem bez degustacji

Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem" [fot. Katarzyna Doros]
Nadziewany gołąb i pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną zwycięskimi przepisami w 20. edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze Smakiem” organizowanego przez marszałka województwa opolskiego. Konkurs skierowany do mieszkańców regionu, kucharzy reprezentujących firmy gastronomiczne i miłośników kuchni lokalnej miał przypomnieć o tradycyjnej kuchni i zachęcić do modyfikowania starych przepisów. Podsumowanie tegorocznej edycji i wręczenie nagród zorganizowano w Kamieniu Śląskim.
- Z powodu pandemii koronawirusa jury nie mogło ocenić walorów smakowych potraw. Oprócz przesłania przepisów, uczestnicy wysyłali prezentacje i filmiki z przygotowywania dań - mówi Wiesław Kryniewski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWO.

- Ciekawostką w przepisie w nowym wydaniu był przepis na hamburgera z móżdżkiem wieprzowym, także to faktycznie nowa odsłona. Główną ideą konkursu jest to, że poszukujemy ciekawych potraw powiązanych z regionem, dzięki czemu możemy popracować z tymi producentami i potem zgłosić, i zarejestrować na Liście Produktów Tradycyjnych.

Agnieszka Spyra, która zajęła drugie miejsce w kategorii "przepisy ze starych zeszytów" zaproponowała danie z królika moczonego w maślance, szpikowanego czosnkiem. - Moja mama kiedyś robiła ten przepis, jak jeszcze tata hodował króliki. Znalazłam wypłowiałą starą kartkę w dzbanku od mamy. Ona już teraz nie widzi, ale zapiski od niej się zachowały - mówi.

- Zgłosiliśmy przepis m.in. od mojej babci na kotlet mielony wieprzowy z dodatkiem śledzia. Wiadomo, śledź jest słoną rybą i podbija nam smak mięsa. Modyfikacją było to, że mizerię nie zrobiliśmy tradycyjnie tartą czy krojoną, ale w formie żelu - dodaje Marcin Klich, reprezentujący restaurację Opolanka, która zdobyła wyróżnienie w kategorii "opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie".

Wydarzeniu towarzyszyła inauguracja kampanii "Opolskie ze smakiem", zrzeszającej informacje o regionalnych produktach, restauracjach i producentach zrzeszonych w sieci różnych organizacji kulinarnych. - Postanowiliśmy zebrać to wszystko w jednym miejscu w formie interaktywnej mapy - mówi Agnieszka Okupniak, dyrektor Departamentu Współpracy z Zagranicą i Promocji Regionu UMWO. - Żeby typowy mieszkaniec województwa opolskiego miał możliwość kupienia indywidualnie, prywatnie dobrego chleba, dobrej wędliny robionej przez małych producentów zgodnie z opolskimi tradycjami. Żeby mógł pójść do restauracji i wiedzieć, która gotuje tak, jak gotowały nasze babcie.

Interaktywną mapę można znaleźć na stronie internetowej www.zesmakiem.opolskie.pl.
Wiesław Kryniewski
Agnieszka Spyra, Marcin Klich
Agnieszka Okupniak

Wiadomości z regionu

2024-12-22, godz. 16:49 "Jedna, wielka wspólnota". Powodzianie z Lewina Brzeskiego zasiedli razem do świątecznego stołu - Jesteśmy teraz jedną wielką rodziną - takie słowa można było dziś (22.12) usłyszeć podczas wigilijnego spotkania w Lewinie Brzeskim. Do świątecznego… » więcej 2024-12-22, godz. 16:40 Do ostatniej chwili. Opolanie w ferworze świątecznych przygotowań Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Do Wigilii pozostały niespełna dwa dni. Dla Opolan to czas wielkich przygotowań. Ruch widać nie tylko na ulicach… » więcej 2024-12-22, godz. 16:00 "Trafiony prezent". Powodzianie dostali węgiel kupiony przez Caritas Diecezji Opolskiej Ponad 120 ton węgla dla powodzian kupiła i przekazała Caritas Diecezji Opolskiej. » więcej 2024-12-22, godz. 15:58 Inwestycja "o szczególnym znaczeniu". Szansa na 10 milionów złotych dla opolskiego stadionu Opolski stadion znalazł się na dwóch, ministerialnych listach dotacji dla inwestycji 'o szczególnym znaczeniu dla sportu'. Siedem milionów złotych resort… » więcej 2024-12-22, godz. 13:53 "Trzeba robić wszystko, żeby wrócić do normalności". Charytatywny turniej dla Hattricka Głuchołazy Międzynarodowy turniej piłkarski, licytacja gadżetów i koszulek ekstraklasowych klubów Cracovii Kraków, Rakowa Częstochowa i Piasta Gliwice oraz stroju… » więcej 2024-12-22, godz. 12:25 "Opolski sport rośnie w siłę". Mikołajkowe zmagania młodych amatorów pływania Najmłodszy zawodnik miał dwa lata, a najstarszy 14. Za nami Zawody Pływackie o puchar Świętego Mikołaja na pływalni Akwarium w Opolu. Do rywalizacji przystąpiło… » więcej 2024-12-22, godz. 11:51 Pasterka w Radiu Opole. W tym roku nadajemy świątecznie z Otmuchowa Mszę w uroczystość Narodzenia Pańskiego będziemy transmitować z kościoła p.w. św. Mikołaja i Franciszka Ksawerego. » więcej 2024-12-22, godz. 11:30 Ruszyła budowa nowej hali sportowej przy PSP nr 26 W Opolu Przy Publicznej Szkole Podstawowej nr 26 w Opolu ruszyły prace związane z budową nowej hali sportowej. Inwestycja jest realizowana w ramach ministerialnego… » więcej 2024-12-22, godz. 09:54 "Trzeba to przejść". Dla powodzian tegoroczne święta będą trudne - Będzie ciężko, ale ważne, że razem - takie słowa można usłyszeć z ust powodzian na temat tegorocznych świąt. Jak podkreślają, będą one zupełnie… » więcej 2024-12-22, godz. 09:53 Program wsparcia żywnościowego w naszym regionie będzie przedłużony Osoby potrzebujące będą mogły nadal korzystać z programu wsparcia żywnościowego. Jest zgoda, aby tegoroczną edycję w ramach zadania - Fundusze Europejskie… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »