Radio Opole » Wiadomości z regionu
2020-09-16, 19:30 Autor: Witold Wośtak

Zakończył się cykl warsztatów kulinarnych "Tak warzyły nasze ołmy" w Kolanowicach. Tematem ostatniego spotkania były przetwory

Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Kiszona kapusta, pikle, kiszone ogórki oraz potrawy z dyni i śliwek, czyli "Ołma robi krauze do komory". Tak wyglądały dzisiejsze (16.09) warsztaty kulinarne w Kolanowicach.
To trzecia i ostatnia część projektu Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim. Wcześniejsze spotkania dotyczyły tradycyjnej kuchni śląskiej i słodkości. Jak mówi Izabela Jasicka-Misiak, mieszkanka Kolanowic i wykładowca Uniwersytetu Opolskiego, wartością dodaną jest poznanie tradycyjnych nazw wielu potraw.

- Są panie chcące przekazać wiedzę i one dzielą się swoimi przepisami. Przyprowadzają swoje przyjaciółki czy dalszych znajomych i pokazują, co potrafią. Wspólnie gotujemy, wspólnie bawimy się, wspólnie śmiejemy się i na koniec oczywiście wspólnie biesiadujemy. Zostajemy na koniec chociaż przez chwilę, bo wszyscy są zmęczeni. To naprawdę ciężka praca, aby w kilka godzin przygotować wiele różnych potraw.

Maria Stotko, skarbnik DFK Kolanowice, dodaje, że w tym roku nikomu nie powinno zabraknąć dyni.

- Będziemy te dynie obierać ze skórki i kroić w kosteczkę, a później parzymy je wodą oraz wkładamy do słoika. Następnie robimy zalewę z octu, cukru, wody, goździków i dodajemy cynamon w lasce. Można również do smaku dołożyć troszkę cukru waniliowego. Później zalewamy dynie i pasteryzujemy w garnku przez 10 minut.

Pani Barbara, inna mieszkanka Kolanowic zajmowała się kiszeniem kapusty. - To kilka łatwych kroków, a na każdy kilogram szatkowanej kapusty bierzmy 2 dekagramy soli - zaznacza.

- Dodajemy tyle marchewki, ile kochamy, a później zasalamy to na godzinę lub dwie w zależności, jaka konkretnie jest kapusta. Chodzi o to, aby było łatwiej włożyć to do garnka, czyli ubić. Według uznania dodajemy jeszcze kminek, ziarna kopru i liście laurowe. Na koniec potrzebne są mocne ręce męskie do ubicia kapusty.

Warsztaty były współfinansowane z pieniędzy Samorządu Województwa Opolskiego związanych z dziedzictwem kulinarnym.

Na początku listopada zostanie zorganizowane spotkanie podsumowujące.
Izabela Jasicka-Misiak
Maria Stotko
Barbara

Wiadomości z regionu

2020-11-23, godz. 16:00 Politycy PO o wielkich stratach inwestycyjnych dla regionu po ewentualnym wecie Polski dla budżetu UE 'Polska sypie piach w tryby Unii Europejskiej'. Tak o możliwym wecie Polski wobec budżetu wspólnoty mówili na konferencji prasowej politycy Platformy Obyw… » więcej 2020-11-23, godz. 15:15 Ostatni tydzień przygotowań do uruchomienia szpitala tymczasowego w CWK w Opolu Najpóźniej w sobotę (28.11) mają zakończyć się prace związane z przygotowaniem szpitala tymczasowego w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu. Pierwsi… » więcej 2020-11-23, godz. 15:00 32-latek uchylał się od zasądzonej odsiadki. Wpadł przez brak maseczki Od dłuższego czasu unikał odsiadki, ale wpadł, ponieważ nie założył maseczki. Mowa o 32-latku, który w miniony weekend został zatrzymany przez namysłowską… » więcej 2020-11-23, godz. 14:15 Osocze ozdrowieńców na wagę złota w walce z COVID-19. "Codziennie kontaktuje się z nami 30-50 osób, które wyzdr… Osocze ozdrowieńców jest teraz równie cenne co krew honorowych dawców. Jeśli ktoś ma już za sobą infekcję COVID-19 i odczeka 28 dni, to może pomagać… » więcej 2020-11-23, godz. 13:00 Ognisko COVID-19 w prudnickim starostwie. Jeden z wydziałów nie przyjmuje klientów Wydział Komunikacji i Transportu Starostwa Powiatowego w Prudniku dziś (23.11) nieczynny. Jak czytamy w mediach społecznościowych urzędu, powodem jest wykryte… » więcej 2020-11-23, godz. 12:45 Koronawirus w grodkowskim DPS-ie. Zakażenie potwierdzono u większości pensjonariuszy i połowy personelu Kolejne ognisko koronawirusa w powiecie brzeskim. Tym razem zakażenie patogenem z Chin potwierdzono u większości podopiecznych oraz połowy personelu Domu Pomocy… » więcej 2020-11-23, godz. 12:30 Opolskie starostwo odmraża obsługę bezpośrednią. Obowiązują jednak szczegółowe zasady Po ponad miesięcznej przerwie Starostwo Powiatowe w Opolu wznawia bezpośrednią obsługę mieszkańców. Od dzisiaj (23.11) swoje sprawy załatwimy z zachowaniem… » więcej 2020-11-23, godz. 11:42 Zderzenie dwóch ciężarówek na DW 426. Są utrudnienia Dwa samochody ciężarowe zderzyły się ze sobą na drodze wojewódzkiej nr 426 w miejscowości Olszowa w powiecie strzeleckim. Do zdarzenia doszło około godziny… » więcej 2020-11-23, godz. 10:54 RAPORT MZ: mniej zachorowań na COVID-19 w kraju i na Opolszczyźnie [AKTUALIZACJA] Spada liczba zakażeń koronawirusem w kraju. Ministerstwo Zdrowia poinformowało, że minionej doby COVID-19 potwierdzono u 15 002 osób. Na Opolszczyźnie zakaziło… » więcej 2020-11-23, godz. 09:47 "Nie ma innej drogi". Violetta Porowska o nowej, rządowej strategii walki z koronawirusem - Niewątpliwie, jesteśmy już zmęczeni pandemią, wprowadzono rozwiązania, które dla jednych mogą się wydawać drastyczne, dla innych są oczywiste - powiedziała… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »
***