Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-12-18, 11:02 Autor: Roman Juranek

Zmiany w Opolskim Urzędzie Wojewódzkim. Teresa Barańska nowym wicewojewodą opolskim

Urząd Wojewódzki w Opolu (fot. Szymon Krawczyk)
Urząd Wojewódzki w Opolu (fot. Szymon Krawczyk)
Violetta Porowska [fot. Justyna Krzyżanowska]
Violetta Porowska [fot. Justyna Krzyżanowska]
Teresa Barańska [fot. Marcin Skomudek]
Teresa Barańska [fot. Marcin Skomudek]
Violettę Porowską na stanowisku wicewojewody zastąpiła pochodząca z Prudnika Teresa Barańska.
Violetta Porowska, była wicewojewoda, poseł i szefowa PiS w regionie, powiedziała w Radiu Opole, że osoba Teresy Barańskiej była najlepszą kandydaturą.

- Po prostu kompletna na stanowisko wicewojewody. To jest osoba, która ma kwalifikacje zawodowe, wyraziste, ważne, potrzebne dla nas, bo w zakresie rolnictwa. To jest taka działalność, która jest ważna z punktu widzenia naszego, jako Polski. Pani Teresa specjalizuje się w rolnictwie, a Opolszczyzna rolnictwem stoi - dodaje.

Violetta Porowska przekazała nowej wicewojewodzie ważne dokumenty i swoje dotychczasowe miejsce pracy. - Spotkałyśmy się w moim dotychczasowym gabinecie, przekazywałam również gabinet. Ale przekazałam również taki drobiazg, czyli filiżankę, którą się chętnie chwalę, bo to jest filiżanka z opolskim wzorem, żeby wojewoda miała swoją filiżankę, z której kawę będzie piła i trochę pozostawić po sobie ślad.

- To jest dla mnie trudne rozstanie, bo te ostatnie 4 lata były ważne w moim życiu zawodowym - dodała Violetta Porowska.

Teresa Barańska w "Poglądach i osądach" powiedziała, że pierwszy dzień pracy na stanowisku wicewojewody był pełny emocji. - Dzień pełen wrażeń, zapoznałam się z kadrą kierowniczą urzędu wojewódzkiego i był to dzień organizacyjny, dzisiaj także taki dzień, więc pierwsze dni będą na pewno w takim tonie utrzymane.

Jak dodała Teresa Barańska, bardzo dobrze sobie wyobraża współpracę z wojewodą Adrianem Czubakiem dlatego, że taka współpraca trwa już od wielu lat, gdy pracowała jeszcze w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
Violetta Porowska
Violetta Porowska
Teresa Barańska

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »