Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-12-17, 22:00 Autor: Tomasz Cichoń

"Wiem, jak wielkie zadania stoją przede mną". Teresa Barańska nowym wicewojewodą opolskim

fot. Witold Wośtak
fot. Witold Wośtak
Violetta Porowska i Teresa Barańska [foto: W. Wośtak]
Violetta Porowska i Teresa Barańska [foto: W. Wośtak]
Przed południem w urzędzie wojewódzkim odebrała powołanie z rąk wojewody Adriana Czubaka. Przez wiele lat Teresa Barańska była związana z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, a przez ostatnie trzy lata była jego wicedyrektorem. Rok temu bezskutecznie ubiegała się o urząd burmistrza Prudnika.
- Cieszę się niesamowicie, ale wiem, jak wielkie zadania są przede mną. Przede wszystkim będę realizować działania i programy rządowe. Po tu jesteśmy. Będę wsparciem dla wielu zadań, będę służyć swoim doświadczeniem dla dalszego rozwoju Opolszczyzny. Rozwój rolnictwa mam tutaj jak najbardziej na uwadze, w tym zakresie posiadam ogromne doświadczenie, więc będę je mogła wykorzystać do rozwoju polityki rządowej - mówi Barańska.

Wojewoda Adrian Czubak zaznacza, że teraz na spokojnie musi podzielić się obowiązkami z Teresą Barańską. - Ja oczywiście plan mam, ale biorąc pod uwagę kompetencje pani Barańskiej, też chcę wysłuchać, jak ona widzi funkcjonowanie, kiedy będziemy już we dwoje. Ma to być pełna współpraca, pełna koordynacja, pełne zaufanie, więc nie wyobrażam sobie, że coś będę narzucał. To ma być wspólnie ustalone, podzielone, a potem przystępujemy już do realizacji zadań.

Kandydaturę Teresy Barańskiej rekomendowała Violetta Porowska, poseł i lider opolskich struktur Prawa i Sprawiedliwości.

- Ona jest kandydatką kompletną, nie tylko w wąskim obszarze rolnictwa. Te osiągnięcia, które pani wojewoda Barańska ma w zakresie rolnictwa, to jest jedna z przesłanek, dla których właśnie ją rekomendowałam. Druga z przesłanek to duże doświadczenie kierownicze. Pamiętajmy, że stanowisko wojewody to stanowisko, kiedy podejmuje się dużo trudnych, szybkich decyzji - mówi Porowska.

Dodajmy, że Violetta Porowska oraz Teresa Barańska będą gośćmi środowych (18.12) porannych rozmów w Radiu Opole.
Teresa Barańska
Adrian Czubak
Violetta Porowska

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 U rodziny Cimermanów święta to nie lada wyzwanie. Do wieczerzy zasiądzie w tym roku 19 osób Ponad 150 uszek, kilka litrów barszczu i mnóstwo pierników - tak w skrócie wyglądają przygotowania do wigilii u państwa Cimermanów z Lewina Brzeskiego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »