Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-03-08, 14:00 Autor: Daniel Klimczak

Eugeniusz Mazurkiewicz honorowym obywatelem Paczkowa. "Zawsze był bardzo dociekliwy w zgłębianiu historii miasta"

Eugeniusz Mazurkiewicz honorowym obywatelem Paczkowa [fot. Daniel Klimczak]
Eugeniusz Mazurkiewicz honorowym obywatelem Paczkowa [fot. Daniel Klimczak]
Eugeniusz Mazurkiewicz honorowym obywatelem Paczkowa [fot. Daniel Klimczak]
Eugeniusz Mazurkiewicz honorowym obywatelem Paczkowa [fot. Daniel Klimczak]
Eugeniusz Mazurkiewicz jest od dziś (08.03) honorowym obywatelem gminy Paczków. Tytuł został nadany podczas uroczystej sesji rady miejskiej, podczas której radni jednogłośnie zdecydowali o przyznaniu wyróżnienia.
Uhonorowany to emerytowany nauczyciel paczkowskiego liceum, pasjonat i popularyzator historii ziemi paczkowskiej, a także autor związanych z nią legend. Jak wspominają jego dawni uczniowie, w swoich badaniach zawsze jest niezwykle dociekliwy.

- Kiedy w książkach zauważył, że są różnego rodzaju informacje sprzeczne dotyczące historii miasta, pan Eugeniusz zaczął badać, jak to jest naprawdę. Przy okazji bardzo dużo rzeczy odkrył, dowiedział się. Zaczął to spisywać i przekazywać tę wiedzę nam - tłumaczy Bożena Małochleb, nauczyciel w Zespole Szkól w Paczkowie.

Bohater dzisiejszej uroczystości podkreślał, że na podobne wyróżnienie i pamięć zasługuje wielu, często nieznanych, mieszkańców ziemi paczkowskiej.

- Jestem trochę zażenowany tym tytułem. Ja go odbieram jako docenienie pracy nie tylko mojej, ale i wielu nauczycieli, którzy robią wspaniałe rzeczy, a których się nie zauważa - mówił.

Eugeniusz Mazurkiewicz jest trzecią osobą, której nadano tytuł honorowego obywatela gminy Paczków. Wcześniej otrzymali go Władysław Dor oraz ksiądz Franciszek Siekierski.

Dodajmy, że dzisiejsza uroczystość to nie jedyny powód do świętowania przez mieszkańców gminy. Dziś mija 765 lat od dnia, w którym Paczków stał się miastem.
Bożena Małochleb
Eugeniusz Mazurkiewicz

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »