Radio Opole » Dobrze być w formie
2023-03-17, 08:00 Autor: Matacz Marek / PAP

Dieta śródziemnomorska wspiera serce kobiet

pożywienie, sardynka, [fot. Simi Luft z pixabay.com]
pożywienie, sardynka, [fot. Simi Luft z pixabay.com]
Według obszernej analizy dostępnych badań tzw. dieta śródziemnomorska średnio o 25 proc. zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, a także redukuje ryzyko śmierci u kobiet. Przyczyniać się do tego mogą różnorodne mechanizmy.
Autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach pisma „Heat” przypominają, że choroby układu krążenia odpowiadają na świecie za ponad jedną trzecią zgonów wśród kobiet.
Choć odpowiedni styl żywienia stanowi główną linię obrony przed tymi schorzeniami, to większość badań klinicznych obejmowała relatywnie niewielką liczbę kobiet lub nie brała pod uwagę różnic między płciami - zwracają uwagę naukowcy. Również obecne zalecenia dietetyczne nie uwzględniają płci.

Eksperci z University of Sydney (USA) przejrzeli prawie 200 badań, z których wybrali 16 najlepszych, aby znaleźć odpowiedzi na wspomniane zagadnienia. Badania, prowadzone głównie w USA i Europie, objęły ponad 700 tys. kobiet w wieku od 18 lat, których zdrowie obserwowane było średnio przez 12,5 roku. Wyniki wskazały, że ścisłe przestrzeganie tzw. diety śródziemnomorskiej o 24 proc. zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową oraz o 23 proc. - ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny.

Taka dieta jest bogata w pełne ziarno, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, oliwę z oliwek i umiarkowane ilości ryb oraz owoców morza. Za to zawiera niewiele tłuszczów zwierzęcych, czerwonego mięsa, nabiału i przetworzonej żywności.
Wśród ograniczeń uwzględnionych badań naukowcy wymieniają ich obserwacyjny charakter i oparcie na informacjach dostarczanych samodzielnie przez uczestników.Jednak nawet po usuwaniu kolejnych badań z puli wyniki nie zmieniały się, co wskazuje na ich moc.

Zdaniem australijskich specjalistów śródziemnomorska dieta może działać na kilka sposobów. Zawiera m.in. ochronne antyoksydanty i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Przy tym wiele jej składników, takich jak polifenole, azotany, kwasy omega-3 czy błonnik, może osobno przyczyniać się do poprawy zdrowia. Korzystnie działa także niski poziom cukrów prostych.

Jednak mechanizmy wyjaśniające związek płci z działaniem tej diety są słabo poznane.
„Specyficzne dla kobiet czynniki ryzyka chorób krążeniowych, w tym wczesna menopauza, stan przedrzucawkowy, cukrzyca ciążowa, czy dotyczące głównie kobiet czynniki, takie jak toczeń układowy mogą niezależnie zwiększać zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi” - piszą badacze. „Możliwe, że działania zapobiegawcze, takie jak żywienie według diety śródziemnomorskiej, wpływające na zapalenia i inne czynniki ryzyka, przynoszą inne skutki u kobiet, a inne u mężczyzn” - dodają.

Więcej informacji: https://heart.bmj.com/content/early/2023/02/14/heartjnl-2022-321930

Dobrze być w formie

2024-07-04, godz. 07:00 Kardiolog: dla zdrowia serca najlepiej wcale nie pić alkoholu Wbrew dotychczasowym opiniom spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu nie jest korzystne dla serca, a może wręcz zwiększać ryzyko chorób układu krążenia… » więcej 2024-07-03, godz. 07:00 Żel z białka, żelaza i złota zwalcza objawy i skutki spożycia alkoholu Żel opracowany przez szwajcarskich naukowców zwalcza objawy i skutki spożycia alkoholu. Środek zapobiega wzrostowi poziomu alkoholu we krwi i uszkodzeniu organizmu… » więcej 2024-07-02, godz. 07:00 Specjalistka: w ochronie zdrowia psychicznego dzieci trzeba postawić na profilaktykę, rodziców i szkołę W ochronie zdrowia psychicznego dzieci, lekarze są ostatni w łańcuchu pomocy. Przede wszystkim trzeba postawić na profilaktykę, rodziców i szkołę - powiedziała… » więcej 2024-07-01, godz. 07:00 Prosta zmiana wyborów żywieniowych może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o jedną czwartą Zmiana naszych wyborów żywieniowych i związanych z tym decyzji zakupowych na opcje bardzo podobne, ale bardziej przyjazne środowisku, może zmniejszyć emisję… » więcej 2024-06-28, godz. 07:00 Odkryto, jakie składniki odżywcze opóźniają starzenie mózgu W nowym badaniu naukowcy sprawdzili, które obecne we krwi, pochodzące z jedzenia substancje pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z nich… » więcej 2024-06-27, godz. 01:08 Nie jedna, a wiele: profilaktyka antytytoniowa musi trafiać do różnych grup Profilaktyka związana ze zwalczaniem uzależnienia od papierosów i nikotyny musi być dostosowana do różnych grup odbiorców, inaczej poniesie klęskę. Powinna… » więcej 2024-06-26, godz. 07:00 Rośnie liczba osób z krótkowzrocznością Ponad połowa dzieci i młodzieży ma wadę wzroku i jest to najczęściej krótkowzroczność. Oglądanie telewizji, praca przy komputerze, wpatrywanie się w… » więcej 2024-06-25, godz. 07:00 Letnie upały znacząco zwiększają ryzyko hospitalizacji Fale upałów znacząco zwiększają ogólny wskaźnik hospitalizacji w okresie letnim. Ryzyko dotyczy wszystkich grup wiekowych, jednak najmocniej dzieci poniżej… » więcej 2024-06-24, godz. 07:00 Ekspertka: widzimy eskalację zaburzeń związanych ze stresem To, co widzimy, to eskalacja wszystkich zaburzeń związanych ze stresem, szeroko rozumianych lękowo-depresyjnych - mówiła podczas konferencji w Wojskowym Instytucie… » więcej 2024-06-21, godz. 07:00 Eksperci: Centra zdrowia psychicznego są potrzebne, trzeba je rozwijać Centra zdrowia psychicznego są bardzo potrzebne, trzeba rozwijać ich sieć - uważają uczestnicy debaty na temat stanu psychiatrii w Polsce. Podkreślali, że… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »