Radio Opole » Dobrze być w formie
2022-06-21, 18:00 Autor: PAP

Kawa nie zagraża ciąży

[fot. pixabay.com]
[fot. pixabay.com]
Codzienne picie kawy nie zagraża przebiegowi ciąży – informuje „International Journal of Epidemiology”.
Wykorzystując badania genetyczne, naukowcy z australijskiego University of Queensland wykazali, że codzienne picie kawy w umiarkowanych ilościach nie zwiększa ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka ani przedwczesnego porodu.

„Obecne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że kobiety w ciąży powinny spożywać mniej niż 300 mg kofeiny, czyli od dwóch do trzech filiżanek dziennie” – powiedziała dr Gunn – Helen Moen. - „Ale opiera się to na badaniach obserwacyjnych, w których trudno oddzielić picie kawy od innych czynników ryzyka, takich jak palenie, alkohol lub zła dieta.”

Dlatego właśnie autorzy chcieli sprawdzić, czy sama kawa naprawdę zwiększa ryzyko niekorzystnych wyników ciąży.

Dr Daniel Hwang wskazał, że określony zestaw wariantów genetycznych wpływa na ilość wypijanej kawy. „Wykazaliśmy, że te warianty genetyczne wpływają nie tylko na spożycie kawy w populacji ogólnej, ale także u kobiet w ciąży” – powiedział.

Naukowcy zastosowali klasyczną metodę (randomizacja Mendla), która polega na badaniu wpływu wariantów genetycznych stwierdzanych w populacji na wystąpienie określonego efektu. Badanie wariantów genetycznych pozwala na uniknięcie czynników zakłócających i błędów związanych z prowadzeniem badań obserwacyjnych.

Autorzy wykorzystali osiem wariantów genetycznych, które pozwalały przewidywać zachowanie kobiet dotyczące picia kawy w czasie ciąży i zbadali, czy warianty te są również powiązane z wynikami porodu.

„Ponieważ nie możemy poprosić kobiet o wypicie przepisanych ilości kawy podczas ciąży, wykorzystaliśmy analizy genetyczne, aby naśladować randomizowane badanie kontrolne” – wyjaśnił dr Hwang.

Analiza genetyczna wykazała, że u kobiet, które piły kawę, nie było większego ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka lub przedwczesnego porodu.

„Jeśli chodzi o dietę w czasie ciąży, kobietom często zaleca się ograniczenie pewnych rzeczy, ale to badanie pokazuje, że nadal mogą cieszyć się kawą, nie martwiąc się o zwiększenie ryzyka” – powiedział dr Hwang.

Naukowcy podkreślają, że badanie dotyczyło tylko niektórych niekorzystnych wyników ciąży i możliwe jest, że spożywanie kofeiny może wpłynąć na inne ważne aspekty rozwoju płodu.

„Z tego powodu nie zalecamy dużego spożycia podczas ciąży, ale niskie lub umiarkowane” – zaznaczyła dr Moen.

W badaniu (DOI 10.1093/ije/dyac121) wykorzystano dane genetyczne z konsorcjum Coffee and Caffeine Genetics Consortium, brytyjskiego BioBanku, Avon Longitudinal Study of Parents and Children oraz 23andMe.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

Dobrze być w formie

2022-10-03, godz. 09:00 Migracje ludzi i zmiany stylu życia sprawiły, że witamina D3 stała się witaminą To nie proces ewolucji, a zmiany trybu życia i częste migracje są powodem występujących na świecie niedoborów witaminy D, które dotykają większości… » więcej 2022-09-30, godz. 09:00 5 tys. osób z cukrzycą weźmie udział w badaniach wzroku z wykorzystaniem sztucznej inteligencji Pięć tysięcy chorujących na cukrzycę będzie mogło wziąć udział w pilotażowym programie badań wzroku z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Ruszy… » więcej 2022-09-29, godz. 09:00 Naukowcy ogłaszają przełom w produkcji przeciwnowotworowych komórek Naukowcy znaleźli sposób na sprawne wytwarzanie komórek odpornościowych skierowanych przeciw nowotworom. Jak mówią, może to doprowadzić do dużo łatwiejszego… » więcej 2022-09-28, godz. 09:00 Polak zjada średnio 5,6 kg czekoladowych słodyczy rocznie Statystyczny Polak zjadł 5,6 kilograma czekoladowych słodyczy w 2021 r.; to czwarty wynik po Niemczech, Wielkiej Brytanii i Bułgarii - podano w raporcie „Światowy… » więcej 2022-09-27, godz. 09:00 Na Sycylii powstał plac zabaw z zakazem używania telefonów komórkowych Kontakt osobisty, a nie przez media społecznościowe. Tak mogłoby brzmieć motto placu zabaw, który powstał w Balestrate, nadmorskiej miejscowości niedaleko… » więcej 2022-09-26, godz. 09:00 Przetworzone jedzenie może sprzyjać problemom psychicznym Uczestnicy obszernego badania częściej narzekali na objawy depresji, nerwic i gorsze samopoczucie, jeśli jedli więcej wysokoprzetworzonych produktów. Możliwe… » więcej 2022-09-23, godz. 09:00 Wyjątkowość ludzkiego mózgu idzie w parze z podatnością na schorzenia To, co decyduje o wyjątkowości ludzkiego mózgu, związane jest również z podatnością na schorzenia neuropsychiatryczne - informują naukowcy, na podstawie… » więcej 2022-09-22, godz. 09:00 MZ uruchomi program pilotażowy badania stóp dzieci i młodzieży Dzieci w wieku od 5 do 16 lat zostaną objęte pilotażowym programem badania stóp - przewiduje projekt rozporządzenia ministra zdrowia. Ma to pomóc w sprawdzeniu… » więcej 2022-09-21, godz. 09:00 Moc polskiej papryki! Papryka to niekoronowana królowa lata. Warzywo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i smakowych. Ciekawostką jest fakt, że zawiera ona ponad dwukrotnie… » więcej 2022-09-20, godz. 09:00 Roślinność w mieście chroni przed zanieczyszczonym powietrzem Miejska roślinność chroni przed skutkami zanieczyszczonego powietrza. Najnowsze badania, opisane na łamach „Scientific Report”, prowadzono na boiskach… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »