Radio Opole » Dobrze być w formie
2022-04-28, 10:00 Autor: PAP

Rodzaj spożywanego tłuszczu wpływa na zdrowie nerek i serca

[fot. pixabay.com]
[fot. pixabay.com]
Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) z grupy kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na regenerację serca po zawale i łagodzi stany zapalne, podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-6 mają przeciwny efekt - informuje „American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology“.
„Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe” – wskazał dr Ganesh Halade z University of South Florida w Tampa. – „I pomimo obszernej literatury, wpływ spożycia tłuszczu jest najbardziej dyskutowaną kwestią w badaniach nad otyłością, układem krążenia i sercem”.

Zespół doktora Ganesha przeprowadził badania na 100 myszach. Najpierw wszystkim przez 12 tygodni podawano dietę zawierającą typowe dla przetworzonej żywności kwasy tłuszczowe omega-6, aby rozwinąć przewlekły stan zapalny, a następnie 50 myszom przydzielono losowo dietę wzbogaconą w DHA przez następne osiem tygodni. Po tym czasie wywołano u zwierząt niedokrwienie mięśnia sercowego.

Naukowcy upewnili się, że obie diety mają taką samą ilość kalorii na gram. Nadmiarowe i chroniczne przyjmowanie omega-6 (w tym przypadku oleju krokoszowego) prowadziło do stanu zapalnego śledziony, nerek i serca wraz z dysfunkcją układu sercowo-naczyniowego. Z kolei DHA zwiększało przeżywalność po uszkodzeniu serca (odpowiednik zawału serca). Pod wpływem DHA wzrosły również możliwości komórek śledziony, które współdziałają przy naprawie uszkodzeń związanych ze stanem zapalnym.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest niezbędny dla zdrowia, ale ludzki organizm go nie wytwarza. Najwięcej DHA zawierają tłuste ryby, zwłaszcza morskie - łososie, dorsze, tuńczyki, śledzie, makrele, halibuty czy sardynki, ale także orzechy, tofu, oleje lniany, sojowy czy rzepakowy oraz siemię lniane.

Zdaniem autorów badań uzyskane wyniki mogą usprawnić leczenie chorób sercowo-naczyniowych. „Spożycie tłuszczu musi być optymalnej jakości i być wykorzystywane przez odpowiedni enzym komórek odpornościowych” – powiedział dr Halade. - „Chodzi o naprawę serca i cząsteczki usuwające stany zapalne zaangażowane w tę naprawę". (PAP)

Autor:Paweł Wernicki

Dobrze być w formie

2024-12-25, godz. 09:45 Obecne starsze pokolenie jest znacznie zdrowsze od poprzednich Poprawa edukacji, odżywiania i warunków sanitarnych w XX wieku prawdopodobnie odegrała kluczową rolę w poprawie zdolności poznawczych, lokomotorycznych… » więcej 2024-12-24, godz. 09:16 Wieczerzę wigilijną można i warto przygotować tak, by była jednocześnie smaczna i zdrowa Barszcz z uszkami, pierogi, karp, a także m.in. sernik i kutia - łącznie 12 tradycyjnych potraw, które przyrządza się na wieczerzę wigilijną. Specjalista… » więcej 2024-12-23, godz. 13:02 Kto szybciej chodzi, jest zdrowszy metabolicznie Subiektywnie oceniana prędkość chodu może być łatwym i szybkim w użyciu wskaźnikiem zdrowia metabolicznego u osób otyłych - informuje pismo „Scientific… » więcej 2024-12-19, godz. 13:41 Mniej telewizji, więcej książek - przepis na życie bez demencji Aktywności społeczne i stymulujące umysł, takie jak czytanie lub rozmowy z innymi osobami, są korzystne dla pamięci i myślenia. Niekorzystnie wpływają… » więcej 2024-12-18, godz. 11:30 Coraz częściej dorośli są narażeni na choroby zakaźne wieku dziecięcego Coraz częściej dorośli są narażeni na choroby zakaźne wieku dziecięcego. Związane jest to m.in. z wygaśnięciem ich odporności poszczepiennej, ale także… » więcej 2024-12-17, godz. 12:42 Dietetyk: dieta wegańska u dzieci nie jest zalecana Instytut Matki i Dziecka nie zaleca stosowania diety wegańskiej u małych dzieci. Dieta wegetariańska w tej grupie wymaga zaś odpowiedniego zbilansowania, regularnych… » więcej 2024-12-14, godz. 11:39 Dietetyczka: warto zachować umiar podczas obfitych, świątecznych posiłków Świąteczny czas to okazja do rodzinnych spotkań i obfitych posiłków, ale warto zachować umiar - podkreśliła we wtorek dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu… » więcej 2024-12-13, godz. 11:16 Przez całą dobę mózg lepiej pracuje po ćwiczeniach fizycznych Nasz mózg lepiej pracuje po ćwiczeniach fizycznych. Krótkoterminowe pozytywne skutki ćwiczeń mogą trwać całą dobę - piszą naukowcy na łamach „International… » więcej 2024-12-11, godz. 09:15 Dr Szumowska: gorzej wykonujemy zadania wymagające podzielności uwagi Na ogół zadania wymagające podzielności uwagi wykonujemy gorzej; reagujemy wolniej, popełniamy więcej błędów - powiedziała PAP dr Ewa Szumowska z Instytutu… » więcej 2024-12-10, godz. 09:12 Nowo odkryte neurony odbierają apetyt Odkrycie nieznanej wcześniej populacji reagujących na hormon sytości neuronów w podwzgórzu może doprowadzić do opracowania nowych metod leczenia otyłości… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »