Radio Opole » Wiadomości z regionu
2011-08-16, 12:54 Autor: Radio Opole

Dotacje na sprzęt dla niepełnosprawnych

Jeszcze do 29 sierpnia można składać wnioski o dofinansowanie w ramach programu "Komputer dla Homera 2010". Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych kieruje ten program do osób niewidomych, słabowidzacych i głuchoniewidomych.

Osoby niewidome mogą np. otrzymać dofinansowanie na drukarkę brajlowskąJak tłumaczy Sylwia Lewandowska, kierownik Działu Realizacji Pomocy Publicznej opolskiego PFRON-u, projekt ma pomóc w aktywizacji tych osób. – W ramach programu można otrzymać dofinansowanie do podstawowego sprzętu komputerowego - typowy sprzęt stacjonarny lub laptop; do sprzętu specjalistycznego i oprogramowania specjalistycznego - będą to wszelkiego rodzaju powiększalniki lub elektroniczne programy udźwiękowiające komputer, programy powiększające, urządzenia lektorskie; trzecia grupa to urządzenia brajlowskie, np. monitor brajlowski, czy drukarka brajlowska – wymienia Lewandowska.

Wysokość dofinansowania będzie uzależniona od dochodów na osobę w gospodarstwie domowym. Górna granica dotacji na sprzęt komputerowy to 2552 zł, na sprzęt specjalistyczny 10208 zł, a na brajlowski 19140 zł. By otrzymać maksymalne dofinansowanie, dochód na osobę nie może przekraczać 800 zł.

Posłuchaj informacji:


Adam Wołek (oprac. Wanda Kownacka)

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »