Radio Opole » Wiadomości z regionu
2011-04-04, 19:36 Autor: Radio Opole

O wielokulturowej Europie w mediach

Co przyniósł okrągły stół, któremu przyświecał temat "Wielokulturowa Europa w mediach"? Nad tym zagadnieniem od niedzieli (03.04) debatowano w Kamieniu Śląskim. – Odnowiona zostanie współpraca między różnymi środowiskami mniejszości – mówi Piotr Tyma, prezes Związku Ukraińców w Polsce.

Konferencja – Postawiliśmy diagnozę sytuacji w różnych środowiskach, obejmującą konkretne postulaty w wymiarze lokalnym, jak i ogólnopolskim. Opracowaliśmy schemat działania na najbliższy okres i po naszym okrągłym stole odbędzie się posiedzenie Komisji Mniejszości Narodowych i Etnicznych Sejmu. Dawno nie udało się zebrać tak licznej grupy przedstawicieli, którzy pracują w regionalnych mediach publicznych i rzeczywiście kreują sytuację – podsumowuje Tyma.

Podczas konferencji zastanawiano się między innymi, kto powinien tworzyć audycje dla mniejszości. Zdaniem Agnieszki Romaszewskiej-Guzy, szefowej Telewizji Białystok flagowe audycje mniejszościowe, które stowarzyszenia mniejszościowe uważają za swoją domenę, powinni tworzyć przede wszystkim przedstawiciele mniejszości.

– W mediach publicznych często brakuje dziennikarzy z doświadczeniem, którzy wywodzą się wyłącznie z mniejszości. Bardzo istotne by było, żeby Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji wyodrębniła również taki rodzaj audycji, która jest o mniejszości, gdzie mogłyby współpracować osoby wywodzące się zarówno z mniejszości, jak i te, które nie są jej członkami. Rozwiązałoby to problem, z którym boryka się bardzo wiele oddziałów telewizyjnych oraz stacji radiowych – tłumaczy Agnieszka Romaszewska-Guzy.

Konferencji poświęconej ocenie 20 lat mediów mniejszości narodowych i etnicznych w Polsce patronowało Radio Opole.

Posłuchaj informacji:

Ewelina Rusin-Różycka (oprac. Natalia Ogórek)

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »