Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-08-18, 22:00 Autor: Witold Wośtak

Wołczyński magistrat doinwestował budowę tężni. Wydobyta solanka nie zmieni koloru i nie straci właściwości leczniczych

Budowa tężni solankowej w Wołczynie [fot. archiwum Urzędu Miejskiego w Wołczynie]
Budowa tężni solankowej w Wołczynie [fot. archiwum Urzędu Miejskiego w Wołczynie]
Gmina Wołczyn zainwestowała w budowę specjalistycznej stacji pompowania i uzdatniania solanki.
Przypomnijmy, że w marcu tego roku rozpoczęła się budowa tężni z powierzchnią ociekową około 300 metrów kwadratowych. Będzie też ogród halofitów i pawilon edukacyjny. Nowa atrakcja na mapie Wołczyna kosztuje 2,3 miliona złotych, z czego 800 tysięcy złotych to dotacja unijna.

W międzyczasie magistrat podjął decyzję o wydaniu pół miliona złotych na profesjonalną przepompownię. - Odwiert na głębokości tysiąca metrów wymaga zagospodarowania ujęcia - mówi burmistrz Jan Leszek Wiącek.

- Chodzi o stację pompowania, ale również uzdatniania tejże solanki. Mówiąc o uzdatnianiu, mam na myśli przede wszystkim odżelazianie po to, by solanka nie nabierała kolorów brunatności oraz nie traciła przy tym swoich wartości zdrowotnych. Inwestycja będzie zakończona na początku października tego roku.

Dodajmy, prace przy budowie wołczyńskiej tężni zakończą się we wrześniu i wtedy możliwe będą pierwsze inhalacje.
Jan Leszek Wiącek

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »