Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-04-11, 19:20 Autor: Katarzyna Doros

Trwają posiedzenia jury w ramach konkursu "Opolska Marka". "Wybieramy laureatów i wyróżnionych"

Statuetka konkursu Opolska Marka [fot. M.Matuszkiewicz]
Statuetka konkursu Opolska Marka [fot. M.Matuszkiewicz]
Trwają posiedzenia jury w ramach konkursu "Opolska Marka", którego celem jest wyróżnienie najlepszych produktów, usług, inicjatyw i pracodawców w regionie oraz promowanie opolskich przedsiębiorców, organizacji pozarządowych i innych podmiotów na rynku lokalnym, krajowym i zagranicznym.
Aneta Grzegocka, zastępca dyrektora Opolskiego Centrum Rozwoju Gospodarki, przewodniczyła obradom jury w kategorii "Mój mały biznes".

- Mamy już wybranych 4 laureatów i 4 wyróżnienia - mówi. - Do kategorii "Mój mały biznes" przyjęliśmy 12 zgłoszeń. Mogły to być zarówno jednoosobowe działalności gospodarcze, mikroprzedsiębiorstwa, ale i małe podmioty w kategorii małych i średnich przedsiębiorstw. Były to firmy z różnych dziedzin. Oczywiście dominujące, ale to jak co roku mamy firmy z branży spożywczej, rozpatrywaliśmy zgłoszenie z kategorii szkolnictwa, z kategorii rynku pracy, przedsiębiorstwa, które prowadzi tego typu usługi jak wydanie gazety, czyli promowanie informacji lokalnych na rynku lokalnym.

Oprócz kategorii "Mój mały biznes" najlepsze przedsiębiorstwa z regionu rywalizują w jeszcze trzech kategoriach konkursowych. To "Pracodawca roku", "Usługa/produkt on-line" i nowa dziedzina "Opolskie się wspiera!".

- Do poszczególnych kategorii zgłosiły się 42 podmioty, przesyłając w sumie 46 zgłoszeń. Są firmy, które zdecydowały się walczyć o nagrodę w więcej niż jednej dziedzinie - wyjaśnia Agnieszka Okupniak, dyrektor Departamentu Współpracy Zagranicznej i Promocji Regionu. - Część tych kategorii to są takie, które już w poprzednich latach miały miejsce, a część kategorii jest nowa, ponieważ staramy się, żeby co roku ten konkurs miał pewne nowe odsłony. W tym roku zgłoszenia przyjmowaliśmy tylko w wersji elektronicznej i bardzo podobnie obraduje jury, bo wszyscy otrzymali karty zgłoszenia i wszystkie załączniki w wersji elektronicznej i przygotowywali się do oceny. Natomiast na jednym wspólnym posiedzeniu w takich podzielonych gronach, jeżeli chodzi o kategorie oceniali i wybierali laureatów i wyróżnionych w każdej kategorii.

Werdykt jury poznamy jeszcze w kwietniu. Natomiast ze względu na pandemię nagrody zostaną indywidualnie przekazane każdemu z laureatów.
Aneta Grzegocka
Agnieszka Okupniak

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »