Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-04-02, 13:50 Autor: Katarzyna Plewnia

Ajerlikier nowym opolskim produktem na liście tych tradycyjnych ministerstwa rolnictwa

Ajerlikier [fot. Biuro Prasowe UMWO]
Ajerlikier [fot. Biuro Prasowe UMWO]
Ajerlikier [fot. Biuro Prasowe UMWO]
Ajerlikier [fot. Biuro Prasowe UMWO]
Przygotowywany z żółtek wiejskich jaj, spirytusu, mleka i cukru był w spiżarce każdej śląskiej gospodyni. Teraz znalazł się na liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ajerlikier, bo o nim mowa, jest produktem tradycyjnym Opolszczyzny. Ten słodki, jajeczny wyrób tuż przed świętami wielkanocnymi został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To 70. produkt tradycyjny z naszego regionu - informuje Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego. 

Głównymi surowcami używanymi do wyrobu ajerlikeru są: spirytus, żółtka z wiejskich jaj, mleko i cukier. W śląskich domach gospodynie przygotowywały również wersję waniliową i czekoladową (w gwarze: ajerlikier wanilowy lub siokoladowy/szekuladowy). Wniosek o wpisanie ajerlikieru na ministerialną listę złożyli Piotr i Anna Szafrańscy z Pasieki na Kabachach z Popielowa. Udowodnili oni, że na terenie wsi Popielów wyroby alkoholowe były znane już w wiekach średnich. Świadczą o tym zapisy w dokumencie lokacyjnym Popielowa. Większe ilości napojów alkoholowych ludność wypijała w czasie zapustów, czyli karnawału, a śląska gospodyni zawsze miała w spiżarce schowaną buteleczkę ajerkoniaku na wszelki wypadek. Bez podania ajerkoniaku nie mogłaby się obejść żadna większa śląska uroczystość. Ajerlikier ma barwę żółtą o odcieniu, który nadają mu żółtka użyte do produkcji. Wersję czekoladową przygotowuje się, dodając do ucieranych jajek z cukrem kakao lub roztopioną czekoladę.

Słodkie likiery i nalewki znane były prawdopodobnie już w starożytności. Pierwszy popularny likier, napój naturalnie fermentowany o niewielkiej zawartości alkoholu, wymyślił ojciec sztuki lekarskiej - Hipokrates. Napoje zwane likworami jako pierwsi produkowali Włosi w XVI w., wtedy też likiery zaczęły pojawiać się w Polsce.

Warto przypomnieć, że w ostatnim czasie na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane zostały także m.in: pranzunki, żur żyniaty, zupa rakowa, babka zista, krośnicka szpajza, masło czyszeckie czy polewka z maślanki. Dwa z produktów z województwa opolskiego znajdujących się na ministerialnej liście mogą się poszczycić unijnym logo Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Mowa o kołaczu śląskim/kołoczu śląskim i krupniokach śląskich.

Wiadomości z regionu

2024-03-28, godz. 08:15 Kościół katolicki rozpoczyna obchody Triduum Paschalnego Msza krzyżma zakończy dziś (28.03) trwający 40 dni w Kościele katolickim Wielki Post. Tego dnia katolicy upamiętniają ustanowienie przez Chrystusa dwóch… » więcej 2024-03-28, godz. 08:00 Zapisało się już ponad 100 wystawców. Jubileuszowa wystawa twórców ludowych w Prudniku Ponad stu rękodzielników krajowych i zagranicznych chce zaprezentować się w Prudniku. Trwa przyjmowanie zgłoszeń uczestników 25. Wystawy Twórców Ludowych… » więcej 2024-03-27, godz. 22:04 Gorąca dyskusja w Prudniku. Przedwyborcza debata Radia Opole Leszek Czereba, Katarzyna Czochara, Stanisław Mięczakowski oraz ubiegający się o reelekcję Grzegorz Zawiślak wzięli udział w kolejnej przedwyborczej debacie… » więcej 2024-03-27, godz. 21:10 DW 405 w Tułowicach Małych po przebudowie. Jest bezpiecznie i komfortowo Zakończyła się przebudowa kilometrowego odcinka drogi pomiędzy Wydrowicami a Tułowicami Małymi. » więcej 2024-03-27, godz. 20:00 Śląscy Samorządowcy gwarantują wsparcie dla wielokulturowości Opolszczyzny „Chcemy, by społeczeństwo naszego województwa było społeczeństwem otwartym i odpowiedzialnym, które będzie kształtowane przez nowoczesną, pozytywną… » więcej 2024-03-27, godz. 20:00 "Brakuje im wsparcia i wiary w siebie". Profilaktyczne projekty dla opolskiej młodzieży Samotność, wykluczenie, hejt, problemy z nawiązaniem kontaktu z rówieśnikami czy emocjami - to tylko część problemów, z jakimi borykają się młodzi… » więcej 2024-03-27, godz. 17:00 "Środa żurowa" i kiermasz wielkanocny w Krapkowicach. Po zmroku będzie ognisko Choć tradycja jest już inaczej kultywowana, nadal jest żywa w pamięci i sercach mieszkańców. Dziś (27.03) Wielka Środa, podczas której dawniej odbywało… » więcej 2024-03-27, godz. 17:00 Stoły uginały się od smakołyków. Tłumy na 7. Opolskim Śniadaniu Wielkanocnym [FOTO, FILM] 1800 porcji żurku, tysiące faszerowanych jajek, 40 kilogramów pasztetu, ale też jajecznica z 1200 jaj, a do tego ciasta i napoje. Za nami 7. Opolskie Śniadanie… » więcej 2024-03-27, godz. 16:00 "Tu potrzeba rozwiązań". Kandydaci PiS o uciążliwościach życia na peryferiach Opola - Peryferyjne dzielnice to też Opole - zwracają uwagę kandydaci Prawa i Sprawiedliwości do rady miasta oraz sejmiku. Podczas konferencji prasowej przy ulicy… » więcej 2024-03-27, godz. 15:30 "Wykryliśmy liczne błędy". Temat spalarni odpadów w Opolu trafił do SKO - Uchylić zaskarżone postanowienie w całości i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia organowi pierwszej instancji - tak brzmi postanowienie Samorządowego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »