Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-03-14, 16:00 Autor: Witold Wośtak

Jak wzmocnić odporność u progu wiosny? Sprawdzone metody spacerowiczów nad Odrą w Opolu

Bulwar Nadodrzański w Opolu [fot. Witold Wośtak]
Bulwar Nadodrzański w Opolu [fot. Witold Wośtak]
Bulwar Nadodrzański w Opolu [fot. Witold Wośtak]
Bulwar Nadodrzański w Opolu [fot. Witold Wośtak]
Bulwar Nadodrzański w Opolu [fot. Witold Wośtak]
Bulwar Nadodrzański w Opolu [fot. Witold Wośtak]
Zdrowa żywność, aktywność fizyczna czy witaminy - to tylko niektóre sposoby na wzmacnianie odporności u progu wiosny. W jaki sposób radzimy sobie?
Marzec to w Polsce miesiąc z największą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych oraz często szczyt zachorowalności na grypę. Tego roku być może nieco bagatelizujemy tę kwestię, bo nasza uwaga skupia się bardziej na walce z pandemią koronawirusa.

Zapytaliśmy spacerowiczów w Parku Nadodrzańskim w Opolu o ich recepty na poprawę odporności.

Mężczyzna mówi przede wszystkim o ćwiczeniach fizycznych i zdrowym odżywianiu, ale zwraca również uwagę na dobry humor. Kobieta kładzie nacisk na ruch i szykowanie formy przed wiosennym bądź letnim sezonem.

Drugi spacerowicz uważa, że Park Nadodrzański daje wiele możliwości, bo dzieci mogą na przykład korzystać z placu zabaw. Dla innej kobiety złotą zasadą jest co najmniej godzina ruchu na świeżym powietrzu, ćwiczenia w domu, jedzenie warzyw i ubiór - niezbyt lekki, ale też nie gruby.

- Trzeba mieć dobry nastrój, dobrze odżywiać się, spacerować, mieć kontakt z przyjaciółmi oraz rodziną, a wtedy odporność lepiej funkcjonuje - puentuje następna spacerowiczka.

Warto również pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu i spaniu od 7 do 9 godzin każdej nocy.

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 U rodziny Cimermanów święta to nie lada wyzwanie. Do wieczerzy zasiądzie w tym roku 19 osób Ponad 150 uszek, kilka litrów barszczu i mnóstwo pierników - tak w skrócie wyglądają przygotowania do wigilii u państwa Cimermanów z Lewina Brzeskiego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »