Radio Opole » Wiadomości z regionu
2020-07-22, 20:40 Autor: Katarzyna Doros

Pies ofiarą właściciela? Policja prowadzi dochodzenie, zwierzę jest pod opieką wolontariuszy TOZ Opole

Odebrany amstaf [fot. TOZ Opole]
Odebrany amstaf [fot. TOZ Opole]
Wychudzony pies w typie amstafa z licznymi ranami i obrzękami na pysku trafił pod opiekę wolontariuszy TOZ w Opolu. Zwierzę zostało odebrane właścicielowi w asyście policji w związku z podejrzeniem znęcania się nad czworonogiem.
- Na podstawie materiałów operacyjnych i po przyjętym zawiadomieniu Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w maju zostało wszczęte dochodzenie w tej sprawie - mówi mł. asp. Agnieszka Nierychła z Komendy Miejskiej Policji w Opolu. - To zwierzę zostało w asyście policji przez TOZ w drugiej połowie lipca zabrane temu właścicielowi. Natomiast dopiero teraz zebrany w całości materiał dowodowy zostanie poddany ocenie. Wówczas dopiero będzie można stwierdzić, czy ten właściciel usłyszy zarzuty z art. 35 ustawy o ochronie zwierząt.

- Pies był w bardzo złym stanie fizycznym i psychicznym, dopiero teraz stopniowo nabiera zaufania do człowieka - mówi Aleksandra Czechowska, rzecznik prasowy TOZ Opole. - Znęcanie miało polegać na kopaniu, przyduszaniu i rzucaniu psem. Wiemy, że policja zabezpieczyła monitoring z miejsca zdarzenia. Pies został tymczasowo odebrany. W gminie przedstawiliśmy wyniki obdukcji, która wskazuje na to, że pies ma liczne gojące się blizny na kufie i zęby w tragicznym stanie, w trakcie operacji konieczne było usunięcie 9 zębów. Widać zmiany na uszach, w których jest przerośnięta małżowina, podobnie jak u judoków, kiedy są krwiaki, nie goją się poprawnie i nie wchłaniają się. Pies nie dawał się dotknąć po pysku i w okolicy zadu. Reagował agresją lękową.

Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Opolu zapowiada, że w sprawie pobitego amstafa będzie występować w roli oskarżyciela posiłkowego. - Przed sądem w Opolu chcemy domagać się zakazu posiadania zwierząt dla właściciela psa - dodaje Aleksandra Czechowska.

Rehabilitację amstafa można wesprzeć poprzez wpłaty na konto TOZ Opole z tytułem przelewu "Jogi".
mł. asp. Agnieszka Nierychła
Aleksandra Czechowska

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »