Radio Opole » Wiadomości z regionu
2020-03-17, 10:25 Autor: Jacek Rudnik/Cezary Puzyna

"To była tytaniczna praca". Szpital w Kędzierzynie-Koźlu przystosowany do nowej roli

Szpital w Kędzierzynie-Koźlu [fot. Adam Lecibil]
Szpital w Kędzierzynie-Koźlu [fot. Adam Lecibil]
Koronawirus [fot. Pixabay]
Koronawirus [fot. Pixabay]
- Przed nami ogrom pracy, moi pracownicy są najważniejsi i dołożę wszelkich starań, by zapewnić im bezpieczeństwo - powiedział w rozmowie "W cztery oczy" Jarosław Kończyło, dyrektor szpitala w Kędzierzynie-Koźlu. Placówka, zgodnie z decyzją resortu zdrowia, pełni od tego tygodnia funkcję jednoimiennego szpitala zakaźnego.
Od piątku w szpitalu trwała tytaniczna - jak to określił nasz gość - praca, której celem było przystosowanie lecznicy do nowej roli, a jednym z aspektów było wykwaterowanie ze szpitala około 150 pacjentów oraz wydzielenie stref "czystej" i "brudnej".

- Przygotowaliśmy śluzy, by wydzielić te części. Walczyliśmy, prosiliśmy, apelowaliśmy o środki ochrony osobistej i te środki do nas docierają.

Obecnie w szpitalu jest 7 pacjentów, w tym jeden z potwierdzoną obecnością koronawirusa. Czterech podejrzanych o zarażanie patogenem jest na oddziale wewnętrznym, jeden na dziecięcym i ostatni po zabiegu kardiologicznym na OIOM-ie.

W lecznicy do dyspozycji pacjentów mogą zostać przygotowane 24 łóżka z respiratorami. -W tym jest nasz stary OIOM, na którym jest 9 łóżek. Jeżeli będzie konieczność, uruchamiamy, mamy w gotowości łącznie 24 łóżka - informuje dyrektor Kończyło.

W szpitalu na konkretnych zmianach zmniejszono liczebność personelu, tak by optymalnie go wykorzystywać zarówno na dziennej, jak i nocnej zmianie.

Jak poinformował dyrektor szpitala, choć otwarcie nowoczesnego oddziału intensywnej opieki medycznej miało nastąpić pierwotnie pod koniec kwietnia, to są czynione intensywne starania, by nastąpiło to już na początku miesiąca.

Jest też apel, aby w lżejszych przypadkach, kiedy nie mamy wystarczająco uzasadnionego podejrzenia, co do ryzyka zakażania patogenem wywołującym Covid-19 rezygnować z alarmowania służb medycznych, ale profilaktycznie pozostać w odosobnieniu.
Jarosław Kończyło 1
Jarosław Kończyło 2

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »