Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-03-31, 15:30 Autor: Katarzyna Doros

Rekolekcje powołaniowe w Wyższym Międzydiecezjalnym Seminarium Duchownym w Opolu. Uczestnicy szukali drogi życiowej

Rekolekcje powołaniowe w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
Rekolekcje powołaniowe w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
Przez trzy dni poznawali codzienność kleryków w Wyższym Międzydiecezjalnym Seminarium Duchownym w Opolu. Podczas rekolekcji powołaniowych, trzydziestu uczniów szkół średnich i ich absolwentów uczestniczyło w modlitwach, wykładach, czy wspólnych posiłkach. Wszystko po to, żeby zobaczyć, jak wygląda życie w seminarium.
- Co roku rekolekcje powołaniowe mają swoje hasło przewodnie. W tym roku jest nim "Tajemnica" - mówi Emanuel Polok, kleryk IV roku Wyższego Międzydiecezjalnego Seminarium Duchownego w Opolu. - Tematy konferencji, które mieli uczestnicy, to właśnie "Tajemnica relacji", "Tajemnica męskości" i "Tajemnica powołania". Najczęściej pytają o to, jak to się stało, że jesteś w seminarium, jak to poczułeś, jak twoje życie wyglądało wcześniej, czy jesteś pewien tego powołania.

Zdaniem uczestników, udział w rekolekcjach sprzyja wyciszeniu i odnalezieniu drogi życiowej.

- Te trzy dni w małym stopniu, ale pomogły mi zobaczyć, jak to tu jest i upewnić mnie w tym, że jednak to powołanie kapłańskie może być dla mnie - mówi Damian Perz, uczeń liceum.

- Jestem tutaj przede wszystkim z takiej potrzeby odnalezienia siebie, odnalezienia swojego powołania i też, żeby troszeczkę uporządkować to życie. Przez te trzy dni mogliśmy w piękny sposób doświadczyć tego, że klerycy są normalnymi ludźmi - dodaje Dariusz Goździk.

W rekolekcjach powołaniowych uczestniczyli mężczyźni z diecezji opolskiej i gliwickiej. Radio Opole patronowało medialnie temu wydarzeniu.
Emanuel Polok
uczestnicy rekolekcji powołaniowych

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 U rodziny Cimermanów święta to nie lada wyzwanie. Do wieczerzy zasiądzie w tym roku 19 osób Ponad 150 uszek, kilka litrów barszczu i mnóstwo pierników - tak w skrócie wyglądają przygotowania do wigilii u państwa Cimermanów z Lewina Brzeskiego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »