Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-12-07, 23:30 Autor: Katarzyna Zawadzka

"Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu w ciąży". O "Świat bez FAS" mówiono w Opolu

[fot. Pixabaya]
[fot. Pixabaya]
Konferencja "Świat bez FAS" w Opolu [fot. archiwum organizatora]
Konferencja "Świat bez FAS" w Opolu [fot. archiwum organizatora]
33 proc. kobiet spożywa alkohol w czasie ciąży. Tymczasem eksperci alarmują, że nie ma bezpiecznej ilości, którą można wypić spodziewając się dziecka. O tym mówiono w czwartek (7.12) na konferencji "Świat bez FAS" w Opolu.
FAS to alkoholowy zespół płodowy, który powoduje poważne wady rozwoje u dzieci. Barbara Słomian, dyrektor katolickiego ośrodka adopcyjnego, podkreśla, że ważna jest edukacja.

- Nigdy nie wiemy, jak na płód zadziała nawet najmniejsza ilość alkoholu - zaznacza Słomian. - Ja zawsze podaję taki przykład: proszę sobie wyobrazić pół kieliszka wina, jeśli wrzucimy do niego ziarnko maku, to dla tego dziecka, to jest ocean. Gdy dzieciątko jest wielkości ziarnka maku, to rozwijają się wszystkie struktury organizmu. W 21. dniu, kiedy właśnie jest wielkości ziarnka maku, już mu bije serce, więc ono absolutnie musi być narażone, bo alkohol ma toksyczne działanie - dodaje.

- Rodzice świadomie powinni wybrać abstynencję, jeśli zamierzają powiększyć rodzinę - mówi psycholog Teresa Jadczak-Szumiło z Centrum Psychologicznego w Żywcu. - Każdy z nas chciałby mieć zdrowe dziecko, a nie zastanawiamy się nad tym, że alkohol, który jest teratogenem, może uszkadzać na wielu poziomach. Ważne jest, żeby nie tylko ta kobieta nie piła, ale również jej partner, mąż, ojciec dziecka też nie pił. To jest szalenie istotne - dodaje.

- W Stanach Zjednoczonych w ramach profilaktyki zaleca się trzymiesięczną abstynencje dla pary rodziców planujących prokreację - dodaje Jadczak-Szumiło.

Konferencję "Świat bez FAS" zorganizowała Diecezjalna Fundacja Ochrony Życia.

Dodajmy, że z alkoholowym zespołem płodowym rocznie rodzi się na świecie około 119 tysięcy dzieci. Jeszcze więcej w jakimś stopniu doświadcza jego spektrum nie mając pełnego FAS.
Barbara Słomian
Teresa Jadczak-Szumiło

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »