Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-10-29, 14:15 Autor: Jan Poniatyszyn

Ryzyko zatrucia czadem zależy też od naszego postępowania

W sezonie grzewczym zagrożeniem dla mieszkańców Prudnika jest także smog pojawiający się nad tym miastem [zdj. Jan Poniatyszyn]
W sezonie grzewczym zagrożeniem dla mieszkańców Prudnika jest także smog pojawiający się nad tym miastem [zdj. Jan Poniatyszyn]
W okresie jesienno-zimowym kumuluje się wiele zagrożeń związanych z eksploatacją urządzeń grzewczych w mieszkaniach. Jednym z nich jest tlenek węgla, nazywany cichym zbójcom. W ostatnich czasie nie było roku, aby w Prudniku nie doszło do podtruć czadem. Na szczęście nie było ofiar śmiertelnych.
- Z sezonem grzewczym wiążą się okresowe przeglądy instalacji gazowych oraz elektrycznych – mówi Mirosław Czupkiewicz, prezes Prudnickiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego. – Właściciele mieszkań otrzymują zalecenia w protokole przeglądów i powinni je wykonywać. W mieszkaniach są urządzenia grzewcze, przewody kominowe i wentylacyjne. Od ich prawidłowego działania lub od złego użytkowania zależy ryzyko śmiertelnego zatrucia czadem.

Problemem jest też wykorzystywanie w mieszkaniach komunalnych butli gazowych. Przepisy zabraniają tego, jeżeli w budynku jest gaz sieciowy.

- Butle takie używane są z różnych powodów, jednak najczęściej jest to odłączenie gazu sieciowego przez gazownię – powiedział prezes Czupkiewicz. – Służą również niejednokrotnie do zasilania tzw. promienników, którymi ogrzewa się mieszkania. To jest również niebezpieczne, bo stwarza możliwość wybuchu pożaru. Wykonujący okresowe przeglądy zgłaszają nam, że właściciele, najemcy lokali, gdzie takie butle są zainstalowane nie chcą wpuszczać osób kontrolujących do swoich mieszkań.

Coraz częściej instalowane szczelne okna i drzwi powodują zakłócenie prawidłowej cyrkulacji powietrza, a więc stwarzają zagrożenie podtrucia tlenkiem węgla. Dlatego należy rozszczelnić mieszkania np. instalując tzw. nawiewniki, które umożliwiają ciągły dopływ świeżego powietrza.

PTBS jest spółką gminy i ma w swoim zarządzie 320 wspólnot mieszkaniowych. Od wielu lat prowadzi kampanie społeczne zachęcające do zakupu czujek czadu i dymu.
Mirosław Czupkiewicz
Mirosław Czupkiewicz

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »