Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-09-28, 15:00 Autor: Maciej Stępień

Paweł Kozerski odchodzi na emeryturę. Piastowskim zamkiem będzie zarządzał Dariusz Byczkowski

Paweł Kozerski [fot. Maciej Stępień]
Paweł Kozerski [fot. Maciej Stępień]
Pożegnanie Pawła Kozerskiego na sesji Rady Powiatu Brzeskiego [fot. Maciej Stępień]
Pożegnanie Pawła Kozerskiego na sesji Rady Powiatu Brzeskiego [fot. Maciej Stępień]
Dariusz Byczkowski, nowy dyrektor piastowskiego zamku [fot. Maciej Stępień]
Dariusz Byczkowski, nowy dyrektor piastowskiego zamku [fot. Maciej Stępień]
Wieloletni dyrektor Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu kończy swoją półwieczną działalność na rzecz zamku. Paweł Kozerski, potocznie nazywany przez mieszkańców „ostatnim żyjącym Piastem” trafił do książęcej siedziby w 1967 roku. Dwa lata później został dyrektorem zamku. Za jego panowania „Śląski Wawel” zyskał dawny blask, niemal cała placówka została odrestaurowana. Dziś na sesji Rady Powiatu Brzeskiego uroczyście pożegnano Pawła Kozerskiego, który jutro będzie ostatni dzień w pracy.
- Już od paru dni jest trochę stresu, bo proszę pamiętać, że człowiek jest przyzwyczajony do pewnego rytmu i życia i pracy, a tutaj wszystko jest to zakłócone – mówi Kozerski.

- Trzeba porządek w biurku i całym biurze zrobić. Drę te dokumenty, porządkuje z bieżącej działalności i układam, to co powinno zostać. Ale z dnia na dzień te emocje narastają, bo kilka pożegnalnych spotkań odbyłem – dodaje wieloletni szef placówki.

Nowym dyrektorem Muzeum Piastów Śląskich zostanie Dariusz Byczkowski, radny Sejmiku Województwa Opolskiego i wieloletni działacz Prawa i Sprawiedliwości. Jak sam przyznaje, objęcie tak zaszczytnej funkcji po Pawle Kozerskim będzie nie lada wyzwaniem.

- Może to nie jest strach, ale poczucie dużej odpowiedzialności, tak bym to określił – tłumaczy nowy dyrektor zamku.

- Będzie to duże wyzwanie, ale postaram się temu sprostać. Chciałbym kontynuować wszystko dobre, co było w zamku, ale zamierzam też wprowadzić kilka swoich pomysłów. Chcę również skutecznie pozyskiwać pieniądze na działalność muzealną – podkreśla.

Jutro Dariusz Byczkowski jedzie do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego odebrać nominacje. W sobotę samorządowcy i mieszkańcy Brzegu będą żegnać Pawła Kozerskiego na oficjalnych uroczystościach w ramach Festiwalu Piastowskiego, który odbędzie się w ten weekend.
Paweł Kozerski i Dariusz Byczkowski

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »