Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-09-23, 20:30 Autor: Witold Wośtak

Wehikuł czasu w Opolu - ulicami miasta przeszła widowiskowa parada historyczna [ZDJĘCIA]

Wielka Parada Historyczna w Opolu [fot. Witold Wośtak]
Wielka Parada Historyczna w Opolu [fot. Witold Wośtak]
Edmund Osmańczyk, Karol Musioł, Szymon Koszyk czy Alojzy Smolka. To tylko kilka postaci, które zaprezentowały się podczas Wielkiej Parady Historycznej z okazji 800-lecia Opola.
Jej uczestnicy wyruszyli z ulicy Ozimskiej, żeby kilkoma innymi ulicami dotrzeć do rynku.
Celem pokazania postaci i ważnych dla Opola wydarzeń było przypomnienie 800-letniej historii miasta.

Waldemar Kotas, jako francuski generał z czasów powstań śląskich, uważa, że takie parady są bardzo potrzebne. - Trzeba mieszkańcom przypominać, że Opole istnieje od dawna i również było polskie. Działo się tu wiele rzeczy, o których dzisiaj zapominamy. Na tej ziemi było wiele polskości.

Zdaniem Anny Stec, ubranej w strój średniowieczny, deszczowa pogoda skomplikowała plany uczestników parady. - Jest ciężko, ponieważ gdyby przy niektórych strojach ktoś chciałby ubrać się tak, jak wymaga tego historia, byłby niestety bardzo duży problem z przemakaniem ubrań, obuwia i tak dalej. Pogoda spłatała nam więc figla, ale da się zrobić to wszystko nawet przy podobnej aurze, jeśli ktoś ma chęci i włoży w to serce.

Z kolei prezydent Arkadiusz Wiśniewski ocenia paradę jako połączenie lekcji historii oraz przedstawienia. - To jedno i drugie, bo na przykład drętwo odczytywana z książki lekcja historii może być nudna. Tu natomiast mieliśmy rzeczywiście show, ale o wymiarze dziejowym. Postaci miały epokowe stroje, a Karol Musioł witał wszystkich „ciule”. Myślę, że było dużo zabawy i ciekawości.

Według prezydenta, warto organizować podobne parady w czasie kolejnych rocznic miasta.
Waldemar Kotas
Anna Stec
Arkadiusz Wiśniewski

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »