Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-09-02, 09:45 Autor: Bogusław Kalisz

W niedzielę dożynki wojewódzkie. Polska i opolska wieś w ostatnich latach mocno się zmieniła

© (fot. Krzysztof Rapp / AFRO)
© (fot. Krzysztof Rapp / AFRO)
W Namysłowie odbędą się jutro dożynki wojewódzkie. Opolska wieś w ostatnich latach bardzo się zmieniła. W sołectwach zwykle jest kilku dużych gospodarzy, zamiast - tak jak kiedyś - kilkudziesięciu mniejszych.
- Wejście w 2004 roku Polski do Unii Europejskiej dało ogromne możliwości polskiemu rolnictwu - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" Tomasz Wiciak, rolnik i nauczyciel w Zespole Szkół Rolniczych w Namysłowie.

- Każde gospodarstwo ma rację bytu, tylko trzeba mieć pomysł na to gospodarstwo. Gdy wchodziliśmy do unii, w Polsce było 22 miliony pogłowia trzody chlewnej, dzisiaj poniżej 9 milionów. Dlaczego tak się stało? Rolnicy są bardziej wygodni. Nie chcą produkować trzody chlewnej, która "śmierdzi" - mówi Wiciak. - Do naszej szkoły przychodzi młodzi ludzie z pasją, których rodzice zarazili miłością do rolnictwa - mówi Wiciak.

- Są to klasy 10-15 osobowe. Młodzież, która przychodzi kształcić się na kierunkach rolniczych, jest świadomą młodzieżą, rozumiejącą, że przejmie gospodarstwa po rodzicach, po dziadkach i będzie produkować żywność. I oni wiążą z tym swoją przyszłość. Skończą technikum agrobiznesu, skończą technikum rolnicze, pozostaną na polskiej wsi, może pójdą na studia - dodaje. - Poziom kształcenia polskiego rolnictwa jest bardzo wysoki - mówi gość Radia Opole.

Wiciak jednocześnie dodaje, że rolnicy stają się wygodni. Wolą wydzierżawiać swoje gospodarstwa i mieć pensje. Jak ocenia, te poniżej 20-30 hektarów nie są w stanie wyżywić rodziny i zapewnić jej życia na godnym poziomie.
Tomasz Wiciak
Tomasz Wiciak

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 U rodziny Cimermanów święta to nie lada wyzwanie. Do wieczerzy zasiądzie w tym roku 19 osób Ponad 150 uszek, kilka litrów barszczu i mnóstwo pierników - tak w skrócie wyglądają przygotowania do wigilii u państwa Cimermanów z Lewina Brzeskiego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »