Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-04-19, 21:30 Autor: Witold Wośtak

Trzy lata więzienia za współudział w rozboju. Podwiózł napastnika na miejsce

[fot. Witek Wośtak]
[fot. Witek Wośtak]
Trzy lata w więzieniu spędzi Łukasz B., skazany dziś (19.04) przez Sąd Okręgowy w Opolu za współudział w rozboju z marca 2016 roku.
Troje sędziów uznało, że B. działał w porozumieniu z Marcinem Sz., który zamaskowany napadł na głubczycki sklep, rabując ponad tysiąc złotych i kilka paczek papierosów. B. przywiózł swojego znajomego z Kietrza i czekał na napastnika przed sklepem.

Dziś przesłuchano w roli świadka Marcina Sz., który siedzi już w więzieniu. Świadek często odpowiadał: "nie wiem". Tłumaczył, że od tamtych wydarzeń minęło sporo czasu, a on wypił wtedy ponad pół litra wódki i 4 piwa. Mówił o równym podziale zrabowanych pieniędzy. Pamiętał, że przez większość drogi żartował ze swoim kompanem na temat napadu, ale nie pamiętał, w jakim konkretnie celu spotkał się feralnego wieczoru.

Sędziowie nie dali wiary zeznaniom oskarżonego B., które cytował Dariusz Kita, sędzia przewodniczący: „Ja zarabiam od dwóch do trzech tysięcy złotych. Nie miałem pojęcia, że Marcin dokona napadu, a ja również popełnię to przestępstwo, podjeżdżając z nim przed sklep. Nigdy nie miałem do czynienia z czymś takim, nigdy nie miałem problemów z prawem”.

Trzy lata za rozbój z użyciem broni palnej, noża lub innego podobnie niebezpiecznego przedmiotu to minimalna kara. Za taki czyn grozi bowiem do 12 lat więzienia.
Witold Wośtak i SSO Dariusz Kita

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »