Radio Opole » Wiadomości z regionu
2015-04-24, 20:09 Autor: Radio Opole

Rycerze rządzą opolskim rynkiem. Średniowiecze zaprasza

Dziś rozbijają obóz pod ratuszem w Opolu, jutro zaprezentują się w pełnym uzbrojeniu i pokażą rycerski fechtunek. Średniowieczne obozowisko, stragany ze zbrojami, mieczami i ozdobami to jedna z atrakcji Dni Opola.

Nie zabraknie wystrzałów z armat i pokazów walki. Jak zapewniają bractwa rycerskie, które zjechały do miasta, wszyscy zwiedzający będą uczestniczyć w niepowtarzalnym widowisku

- Jest to wszystko wzorowane na tym, co jest zapisane w książkach, traktatach i przekazach. Mamy zbroje, które dostatecznie chronią nas, więc możemy pozwolić sobie na walki rycerskie, tutaj nic nie jest udawane. Moją ulubioną bronią jest miecz, ale też walczę toporami – mówi Wojciech Szymczykowski.

- Staramy się odtwarzać szermierkę, fechtunek, obyczaj rycerski, który panował na turniejach. Nawet dla laika to, co robimy, jest interesujące. Staramy się przybliżyć Średniowiecze, chcemy zaszczepić w ludziach chęć poznawania historii – dodaje Jacek Urbański, rycerz przedchorągiewny ziemi krakowskiej.

Pokazom rycerskim towarzyszyć będzie jarmark staroci, otwarta zostanie również Karczma Staropolska. Swoje występy artystyczne zaprezentują rycerze z Węgier, nie zabraknie pokazów alchemicznych a wieczorem zorganizowane zostanie Fire Show oraz odbędzie się koncert grupy Jawaryna z Białorusi.


Posłuchaj:

Piotr Wrona

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »