Radio Opole » Wiadomości z regionu
2015-01-23, 10:18 Autor: Radio Opole

Bezdomność zaczyna się w domu

– Bezdomność zaczyna się w domu – powiedział w rozmowie „W cztery oczy” Artur Wilpert z Caritas Diecezji Opolskiej. – Problem dotyka głównie osoby ze słabą wolą, które są bardziej podatne na czynniki zewnętrzne – dodaje.

– Dom, który kiedyś oferował normalne warunki, byt na jakimś poziomie, niestety, w wielu przypadkach bywa zalążkiem bezdomności. Zaczynają się problemy w relacjach rodzinnych, problemy egzystencjalne, finansowe, jakieś zobowiązania. I ten dom jest porzucany w taki czy inny sposób – tłumaczy nasz gość.

W Opolu jest ok. 300 bezdomnych. Ta liczba od kilku lat się nie zmniejsza się, ale bardziej niepokojący jest wiek bezdomnych.

– Średnia wieku radykalnie obniża się. Mamy takich, którzy już od prawie 20 lat mieszkają w różny sposób w Opolu, podróżują po kraju, ale zawsze wracają do nas. Mamy długodystansowców z krwi i kości, którym towarzyszymy ponad 20 lat. Ale szczególnie w ostatnich 3 latach przybyło nam podopiecznych z roczników 72 – 77 – zauważa Wilpert.

Czy takim osobom można pomóc? Czy chcą naszej pomocy? – Żeby skutecznie im pomóc, trzeba je zrozumieć, troszeczkę im potowarzyszyć, żeby dowiedzieć się, czego autentycznie potrzebują. Osoba bezdomna oczekuje troszeczkę innej pomocy niż wielu się wydaje. Bezdomni generalnie nie lubią dawać się zakoszarować. Tam, gdzie są koszary, tam są jakieś obowiązki, trzeba być trzeźwym w wielu schroniskach – podkreśla nasz gość.

Dodajmy, że straż miejska i pracownicy pomocy społecznej w Opolu przeprowadzili w ostatnich dniach liczenie bezdomnych.

Źródło: Rozmowa „W cztery oczy".

Posłuchaj wypowiedzi naszego rozmówcy:

Justyna Maćkowiak (oprac. WK)

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »