Radio Opole » Wiadomości z regionu
2015-01-21, 17:05 Autor: Radio Opole

Brakuje nauczycieli zawodu

Rząd zapowiada reaktywację szkolnictwa zawodowego. Tymczasem w ostatnich latach pojawił się deficyt nauczycieli przedmiotów zawodowych.

 Związane z tym wątpliwości ma Artur Stochmiałek, dyrektor Zespołu Szkół w Głogówku.

- Osoby, które mogą uczyć zawodu znajdują inną pracę, która jest o wiele lepiej opłacana. Co roku wpływa odpowiednia liczba podań o przyjęcie do pracy, ale od kilku lat w szkole nie było żadnego podania nauczyciela, który chciałby uczyć przedmiotów zawodowych. Odpowiednio wykształcone kadry są bardziej zainteresowane pracą w przemyśle niż w szkolnictwie - tłumaczy Stochmiałek.

Zdaniem starosty prudnickiego, Radosława Roszkowskiego problem ten jest wynikiem błędów polityki państwa.

- Przed paroma laty nacisk kładziony był na szkolnictwo ogólnokształcące, a kandydaci na nauczycieli zawodowych nie byli przyjmowani do szkół. Dzisiaj, chcąc odzyskać tych nauczycieli, można im jedynie zaproponować mało satysfakcjonujące dla nich stawki nauczycieli-stażystów. Jest to główny powód braku takich fachowców w naszych szkołach - podkreśla Roszkowski.

Specjaliści, którzy nie mają wykształcenia pedagogicznego również mogą uczyć zawodu w szkołach średnich. Pozwalają na to przepisy. Zgodę musi jednak wydać kuratorium, które zwykle nie czyni przeszkód. Problem natomiast jest z chętnymi do prowadzenia zajęć z przedmiotów zawodowych.


Posłuchaj:


oprac. Monika Antczak

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »