Radio Opole » Wiadomości z regionu
2014-06-30, 10:16 Autor: Radio Opole

"Siedem nowych cudów Polski" - gród w Byczynie może być jednym z nich

Gród rycerski w Byczynie znalazł się w gronie 16-tu nominowanych miejsc w czwartej edycji plebiscytu "Siedem nowych cudów Polski". Akcję organizuje miesięcznik National Geographic Traveler.

- Jesteśmy przekonani, że Polska jest najfajniejsza. Dlatego przez cały rok szukamy miejsc niebanalnych, magicznych, nowo powstałych i takich, w które tchnięto drugie życie - mówi Martyna Wojciechowska, redaktor naczelna miesięcznika.

Do tego miana pretenduje szesnaście miejsc, po jednym z każdego województwa. Czytelnicy NGT wybiorą spośród nich te, które najbardziej przypadły im do gustu.

Opolszczyznę w konkursie reprezentuje gród rycerski w Byczynie. Co roku organizowane są tam turnieje rycerskie, które przyciągają kilka tysięcy widzów. - Każdy, kto pokona fosę i przekroczy bramę tutejszego grodu, znajdzie się w zupełnie innej epoce: w średniowieczu - piszą organizatorzy plebiscytu. W tym roku po raz pierwszy można głosować przez internet.

A do oddania głosu zachęca starosta kluczborski Piotr Pośpiech. Starosta przyznaje, że do Byczyny przyjeżdżają dzieci z całej Polski w ramach organizowanych tam kolonii, a sami mieszkańcy regionu rzadko tam zaglądają. W swojej ofercie, przypomina starosta, gród ma także organizację imprez rodzinnych i integracyjnych.

Każdy kto chciałby zagłosować, może to zrobić do 26 września. Wyniki zostaną ogłoszone w listopadowym numerze magazynu National Geographic Traveler.

Posłuchaj:



Oprac. RJ/MD

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »