Radio Opole » Dobrze być w formie
2022-08-26, 09:00 Autor: PAP

Chcesz zapobiec demencji i wydłużyć życie? Włącz do diety winogrona

[fot. pixabay.com]
[fot. pixabay.com]
Eksperci wciąż poszukują skutecznych sposobów na zapobieganie groźnym chorobom i przedwczesnej śmierci. Badania naukowe niejednokrotnie udowadniały, że remedia na rozmaite dolegliwości znajdziemy w naszych kuchniach i spiżarniach. Okazuje się, że składnikiem diety, która sprzyja długowieczności, a zarazem pozwala zapobiec demencji, są winogrona. Ich dobroczynne działanie wynika z obecności przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego.
O tym, jak ważną rolę w profilaktyce chorób odgrywa prawidłowa dieta, eksperci mówią od dawna. Zalecają oni, by w codziennym jadłospisie uwzględniać produkty bogate w łatwostrawne białko, żywność pełnoziarnistą oraz – a może przede wszystkim – owoce i warzywa, które stanowią skarbnicę witamin i minerałów. Wyniki nowego badania potwierdzają słuszność obowiązujących zasad zdrowego żywienia. Okazuje się, że szczególnie korzystne działanie na ludzki organizm mają winogrona. Jak wynika z opublikowanych na łamach czasopisma „Foods” ustaleń badaczy, jedzenie tych owoców może zapobiec demencji oraz wydłużyć życie o pięć lat.

Dobroczynne działanie winogron wynika z obecności przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki oraz chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi zanieczyszczeniem powietrza, promieniowaniem UV czy dymem papierosowym. Brytyjscy naukowcy dowiedli właśnie, że antyoksydanty w winogronach zbawiennie wpływają na mózg, poprawiając funkcje neuronów i komórek układu nerwowego, a zarazem zwalczając stany zapalne. Poprzednie badania wykazały, że za rozwój demencji odpowiada m.in. rozwijający się w mózgu stan zapalny. Ten zaś jest coraz powszechniejszym problemem, za który winę ponosi głównie niezdrowa, obfitująca w żywność wysoko przetworzoną, dieta.

Uczeni odkryli również, że regularne jedzenie winogron zmniejsza ryzyko rozwoju stłuszczenia wątroby – stanu spowodowanego magazynowaniem tłuszczu w wątrobie. „Nasza analiza rzuca nowe światło na popularne powiedzenie „jesteś tym, co jesz”. Okazało się, że winogrona zmieniają ekspresję genów, co jest doprawdy niezwykłe” – komentuje główny autor badania, dr John Pezzuto. Ekspert, który ma na koncie ponad 600 przeprowadzonych badań dodał, że poza właściwie zbilansowaną, bogatą w przeciwutleniacze dietą, ogromne znaczenie mają także aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz redukcja stresu. (PAP Life)

Dobrze być w formie

2022-12-02, godz. 15:20 Nowa odsłona portalu Akademia NFZ Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował nową wersję portalu Akademia NFZ. Oprócz zmienionej szaty graficznej, na stronie pojawiły się m.in. kalendarz badań… » więcej 2022-12-01, godz. 11:30 Rokitnik ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach Poznajmy najwartościowsze źródło witaminy C. Uprawiany z powodzeniem w Polsce rokitnik, obok dzikiej róży, ma więcej witaminy C niż jakikolwiek znany owoc… » więcej 2022-11-30, godz. 13:15 Dobroczynne właściwości witaminy K Dieta zapewniająca ludziom więcej witaminy K ma związek z niższym ryzykiem złamań kości w starszym wieku - informuje pismo „Food & Function”. » więcej 2022-11-29, godz. 13:45 8 szklanek wody dziennie to mit Wbrew rozpowszechnionym opiniom, osiem ćwierćlitrowych szklanek wody dziennie nie jest ilością odpowiednią dla każdego - informują naukowcy w piśmie 'Science'… » więcej 2022-11-28, godz. 11:15 Dlaczego warto uczyć się w każdym wieku? Z przeprowadzonego przez Instytut Badań Edukacyjnych badania „Ścieżki edukacyjne uczących się dorosłych w Polsce” wynika, że uczący się dorośli stosunkowo… » więcej 2022-11-26, godz. 06:00 26 listopada, obchodzony jest Dzień Niedoboru Żelaza Niedobór żelaza i niedokrwistość z niedoboru żelaza mogą dotyczyć każdego. To powszechne schorzenia występujące na całym świecie i dotykające zarówno… » więcej 2022-11-25, godz. 13:16 Chcesz schudnąć? Jedz więcej białka! Niedostateczna ilość białka w diecie prowadzi do przejadania się kaloriami i tycia - wskazuje szeroko zakrojone, australijskie badanie. Szczególnie korzystne… » więcej 2022-11-24, godz. 13:15 Dieta na dobrą pamięć U osób, które z jedzeniem i napojami przyswajają więcej przeciwutleniających i przeciwzapalnych flawonoli, pamięć pogarsza się wolniej. Substancje takie… » więcej 2022-11-23, godz. 14:45 Przełom w leczeniu cukrzycy typu 1 Pierwszy lek działający na przyczyny cukrzycy typu 1 polegający na wykorzystaniu immunoterapii zatwierdzono w USA. Jedynie opóźnia on rozwój tej choroby… » więcej 2022-11-22, godz. 11:48 Choroba zwyrodnieniowa stawów - jak z nią sobie radzić? W przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów przyjmowanie popularnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych o działaniu przeciwbólowym, takich jak ibuprofen… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »