Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-11-20, 17:35 Autor: Daniel Klimczak

Tradycyjna kuchnia w nowoczesnej odsłonie. Tego przez 2 dni uczyły się opolskie gospodynie w ramach warsztatów w Pawłowicach

Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Zakończyła się kolejna odsłona warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich. Tym razem, przez ostatnie 2 dni, w pałacu w Pawłowicach swoje umiejętności poszerzały członkinie 11 organizacji.
To drugie tego typu zajęcia w naszym regionie, które zorganizowano tej jesieni. Poprzednie odbyły się na początku listopada w Pokrzywnej. Jak mówi Justyna Osiecka-Sułek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, tym razem panie poznawały nowe sposoby przygotowywania dań śląskich i kresowych.

- Wiadomo, że nie chcieliśmy uczyć pań z kół gospodyń wiejskich przygotowywania klusek śląskich czy modrej kapusty, bo w tym są mistrzyniami i to one mogą uczyć innych. Chcieliśmy im pokazać, że tradycyjną kuchnię śląską można trochę przełamać nowoczesnością - tłumaczy.

W trakcie zajęć wskazywano między innymi na zalety kuchni molekularnej. W ten sposób przygotowano lody na bazie ciekłego azotu. Jeden z prowadzących warsztaty, Patryk Buchta, będący właścicielem firmy Pracownia Smaków wskazuje, że tego typu metody mogą pomóc w podtrzymaniu kulinarnych tradycji regionu.

- Przede wszystkim pozwala to, mówiąc brzydko, wcisnąć tę kuchnię tym paniom. Tradycyjna kuchnia śląska powoli odchodzi w zapomnienie. Każdy zna roladę, każdy zna kluski śląskie, ale jest mnóstwo innych śląskich potraw, które są powoli zapominane. Łącząc ją z tą nowoczesnością, próbujemy nauczyć zapomnianych potraw - powiedział.

Z kolei Paweł Ochman, który prowadził część dotyczącą kuchni kresowej przyznaje, że tego rodzaju potrawy wpisują się w aktualne trendy dotyczące sposobów żywienia.

- Ta kuchnia była kuchnią w większości wegetariańską, a wręcz nawet wegańską, dlatego że zupy przygotowywane nie były właśnie na mięsie, tylko na warzywach podsmażonych na tłuszczach, szczególnie na olejach, co powodowało, że te warzywa nabierały takiej głębi smaku i wcale nie był potrzebny dodatek jakiejś wkładki mięsnej - dodaje

Uczestniczki szkolenia przyznają, że zdobyta w ten sposób wiedza pozwoli na urozmaicenie domowego menu. Pani Sabina z Dalachowa, której rodzina przybyła na Opolszczyznę spod Wielunia zwraca uwagę, że dobry smak i zdrowie na talerzu mogą iść ze sobą w parze.

- Będę u siebie to stosować w domu, bo bardzo mi się podobają te rozwiązania. I smakowo, i zdrowotnie. Bardzo fajne rzeczy - zachwala.

Dodajmy, że to nie koniec serii podobnych warsztatów. Spotkania dla kolejnych grup planowane są na przyszły rok.
Justyna Osiecka-Sułek
Patryk Buchta
Paweł Ochman
Pani Sabina

Wiadomości z regionu

2024-04-27, godz. 12:00 Jechał na karcie syna. Inspektorzy transportu drogowego wykryli nieuczciwego kierowcę Wykorzystywał w tachografie kartę należącą do syna. Nieuczciwego kierowcę zatrzymali inspektorzy z byczyńskiego oddziału opolskiej inspekcji transportu… » więcej 2024-04-27, godz. 11:00 Wietnamczyk przebywał w Polsce nielegalnie. Musi wrócić do swojego kraju Opolscy funkcjonariusze straży granicznej zatrzymali w Brzegu obywatela Wietnamu, który naruszył przepisy pobytowe w Polsce. » więcej 2024-04-27, godz. 10:15 Śmiałkowie i żądni wyzwań wciąż mogą zgłosić się do majowej "Setki z HAKiem" Jest jeszcze około 30 wolnych miejsc w 30. Ogólnopolskim Ekstremalnym Rajdzie Pieszym 'Setka z HAKiem'. Jubileuszową edycję zaplanowano od 17 19 maja. » więcej 2024-04-27, godz. 10:05 3 X KOPA. Biegacze opanowali Góry Opawskie Góry Opawskie opanowali biegacze. Od rana trwa Festiwal Biegów Górskich 3 X KOPA. Na trasy wyruszyło ponad 500 biegaczy z całego kraju. Rywalizują na pięciu… » więcej 2024-04-27, godz. 09:32 Miejskie autobusy na majówkę. MZK zmienia rozkład jazdy Zmiana rozkładu jazdy autobusów MZK w Opolu na majówkę. Przewoźnik informuje, że 1 i 3 maja miejskie autobusy będą kursowały zgodnie z rozkładem jazdy… » więcej 2024-04-27, godz. 09:00 Ukrył się za tapczanem. Policjanci zatrzymali poszukiwanego złodzieja Za tapczanem, przykryty kołdrą - taką formę ukrycia przed policjantami zastosował 28-letni mieszkaniec powiatu nyskiego, poszukiwany za liczne kradzieże… » więcej 2024-04-27, godz. 08:00 Rusza budowa kolejnych odcinków S11. Umowy podpisane Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad podpisała umowę na budowę 10,5-kilometrowego odcinka S11 pomiędzy Gotartowem i początkiem obwodnicy Olesna… » więcej 2024-04-26, godz. 22:00 Obserwacja ptaków w Bierkowicach i wykład w poniedziałek. Dwie propozycje OTP Na dwa spacery ornitologiczne w Muzeum Wsi Opolskiej zaprasza jutro (27.04) Opolskie Towarzystwo Przyrodnicze. » więcej 2024-04-26, godz. 21:15 Od 15 lat płyną pod prąd. Urodziny Stowarzyszenia Pro Liberis Silesiae i placówek w Raszowej Jubileusz 15-lecia świętuje Stowarzyszenie Pro Liberis Silesiae i Zespół Szkolno-Przedszkolny w Raszowej, nieopodal Tarnowa Opolskiego. Placówka znana jest… » więcej 2024-04-26, godz. 20:00 Hotelarze z Turawy gotowi do przyjęcia turystów na majówkę Ostatnie noce z przymrozkami nie zniechęciły właścicieli obiektów turystycznych z Turawy do przygotowań przed majówką. Wokół promenady słychać przede… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »