Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-09-15, 17:15 Autor: Grzegorz Frankowski

Warsztaty kulinarne w głubczyckim "Rolniczaku". Uczniowie zapoznali się z najnowszymi sposobami przyrządzania ryb

Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach - [fot: Grzegorz Frankowski
Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach - [fot: Grzegorz Frankowski
Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach - [fot: Grzegorz Frankowski
Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach - [fot: Grzegorz Frankowski
Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach - [fot: Grzegorz Frankowski
Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach - [fot: Grzegorz Frankowski
Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach - [fot: Grzegorz Frankowski
Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach - [fot: Grzegorz Frankowski
W ramach cyklu szkoleń "Czas na rybę" uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach mieli okazję zapoznać się z teoretyczną i praktyczną wiedzą na temat technik przyrządzania i nowoczesnych form podawania ryb.
- To druga edycja tych warsztatów, które realizujemy we wszystkich szkołach gastronomicznych w województwie – mówi Aleksandra Czerkawska, dyrektor biura Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Opolszczyzna. - Pokazujemy, dlaczego warto jeść lokalne ryby, czyli karpia i pstrąga. Jak je oporządzić, czyli oprawić i co można z nich smacznego ugotować.

- Kucharze powinni się uczyć przede wszystkim praktyki, ale praktyka jest niemożliwa bez teorii. To musi zawsze iść ze sobą w parze – mówi prowadzący warsztaty Kamil Klekowski, szef kuchni w akademii sztuki kulinarnej AD GUSTUM. – Mówimy o tym, co jest bardzo ważne przy obróbce ryb, ale też pokazujemy i dajemy możliwość młodzieży, żeby sami popracowali na produkcie, popracowali na całej rybie. Żeby mogli ją wyfiletować, mogli ją podzielić i później pobawić się kulinarnie różnymi smakami w różnych obróbkach termicznych, bo to będzie im później potrzebne w pracy. To też jest bardzo interesujące dla każdego z nas, ponieważ wszyscy powinniśmy jeść, jak najwięcej ryb. Na pewno to się też później przydaje przy przygotowaniu dania w domu.

Na koniec warsztatów uczniowie prezentowali przygotowane przez siebie dania z ryb. - Przygotowałem rosół z ryby i danie z warzywami i rybą na patelni. Wspólnie z kolegami i koleżanką coś wymyślimy – dodaje Paweł, jeden z uczniów biorący udział w szkoleniu.

Dodajmy, że w tym roku szkolnym głubczycki "Rolniczak" planuje zorganizować kolejne warsztaty edukacyjne w oparciu o firmy z branży spożywczej na Opolszczyźnie.
Aleksandra Czerkawska
Kamil Klekowski
Paweł, uczeń szkoły

Wiadomości z regionu

2021-10-17, godz. 14:30 Magistrat nie spodziewał się dotacji, więc rozpoczął budowę dróg samodzielnie. Udało się jednak pozyskać 2,5… 2,5 miliona złotych dotacji rzutem na taśmę zdobył Urząd Miejski w Kluczborku na budowę ulicy Kantora i Podkowińskiego w rozbudowywanej części miasta. » więcej 2021-10-17, godz. 11:40 Muzeum Wsi Opolskiej zaprasza dzisiaj na Jesienne Targi Miodów i Rękodzieła W Muzeum Wsi Opolskiej dzisiaj (17.10) ostatnia w tym sezonie impreza plenerowa - Jesienne Targi Miodów i Rękodzieła. Na miejscu spotkać będzie można wystawców… » więcej 2021-10-17, godz. 11:00 Raport MZ: Ponad 2500 nowych infekcji w całej Polsce i 32 na Opolszczyźnie [INFOGRAFIKA] 32 kolejne zakażenia koronawirusem potwierdzono od wczoraj (16.10) na Opolszczyźnie. Ministerstwo Zdrowia informuje dzisiaj o 2523 nowych infekcjach i śmierci… » więcej 2021-10-17, godz. 10:00 Nadleśnictwo Opole zaprasza do lasów. Bushcraft coraz bardziej popularny Choć październik to pora grzybobrania, w opolskich lasach grzybów mamy jak na lekarstwo. W tej sytuacji leśnicy przymierzają się do inwestycji, które mają… » więcej 2021-10-17, godz. 08:30 Opole: policjanci zachęcają do korzystania z elementów odblaskowych Znacznie zwiększają widoczność, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. Mowa o odblaskach, które powinny być stałym elementem wyposażenia pieszych, jak i… » więcej 2021-10-16, godz. 20:42 75. rocznica postawienia Krzyża Przesiedleńców przez mieszkańców Przebraża na Wołyniu [GALERIA ZDJĘĆ] Mieszkańcy wysiedleni z Przebraża od 75 lat spotykają się w połowie października pod krzyżem w Skarbiszowicach, który postawili w podzięce za uratowanie… » więcej 2021-10-16, godz. 20:30 Raport dnia: Opolszczyzna regionem z najmniejszym dobowym przyrostem liczby zakażeń. W województwie odnotowano kolejną… Minionej doby na Opolszczyźnie potwierdzono 34 nowe przypadki COVID-19. W regionie zmarła też jedna osoba zakażona patogenem z Chin. » więcej 2021-10-16, godz. 19:00 Festiwal Zdrowia w Opolu. To spotkanie zarówno z konwencjonalnymi, jak i naturalnymi metodami leczenia i dbania o zdrowie… W opolskiej Talentowni trwa Festiwal Zdrowia. Odwiedzający Toropol w stolicy regionu mogą w ten sposób dowiedzieć się między innymi, w jaki sposób samodzielne… » więcej 2021-10-16, godz. 18:50 W Opolu zachęcano do ponownego wykorzystywania przedmiotów. "Dzięki zero waste można zaoszczędzić i pomóc plane… Zamiast wyrzucać, wykorzystaj ponownie. Opolscy aktywiści podpowiadali dziś (16.10) mieszkańcom, w jaki sposób można zagospodarować odpady, by zaoszczędzić… » więcej 2021-10-16, godz. 17:53 Opolanie mogli zobaczyć, jak wygląda praca kierowców MZK. Część z nich chce w przyszłości prowadzić miejskie … Miejski Zakład Komunikacji w Opolu otworzył dla mieszkańców bramy swojej zajezdni. W ten sposób spółka chciała zachęcić zarówno do korzystania ze swoich… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »