Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-10-03, 16:05 Autor: Monika Matuszkiewicz

Święto Karpia na zamku w Niemodlinie. Konkurs kulinarny dla szefów kuchni [ZDJĘCIA]

Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia. Główną atrakcją jest konkurs kulinarny. Wczoraj (02.10) rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych, a dzisiaj (03.10) szefowie kuchni. Do walki stanęło 7 kucharzy z całej Polski. Oczywiście w przygotowywanych potrawach w roli głównej jest karp, ale musi on być w towarzystwie opolskiego makaronu "śląski bifej" i masła z Opola Lubelskiego. Oprócz pokazu kulinarnego przygotowano również stoiska lokalnych producentów i piknik.
- Niestety po raz drugi musieliśmy trochę tę imprezę okroić, ale cieszymy się, że możemy wyjść i pokazać naszego karpia - mówi Jakub Roszuk, prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna".

- Pokazujemy tym samym, że ten karp ma się bardzo dobrze i warto go przyrządzać, nie tylko od święta. Oczywiście tradycji nie zabieramy, ale chcemy, takimi działaniami pokazać, że warto go też serwować w restauracjach. Może to być zarówno produkt prosty, jak i luksusowy. Wszystko zależy od podania i przyrządzenia. Pokazujemy też tutaj to łączenie produktów lokalnych. To ważne, bo mówimy o zdrowiu i świeżości tych potraw.

Podczas konkursu oceniane jest dosłownie wszystko. Jury patrzy już od samego początku na kucharzy. Chodzą, obserwują, pytają, a dopiero potem smakują i oceniają. Podzieleni są na dwie grupy: juror degustacyjny i techniczny.

- Juror techniczny patrzy między na to, jak mamy zrobioną tę obróbkę wstępną karpia, co jest wkładane do kosza, jak te produkty są przygotowywane. Potem co się robi z tymi produktami, to jest bardzo ważne, bo potem ten cały proces tego przedsięwzięcia, tej potrawy składa się na talerz. Później ta potrawa przychodzi do nas, do jury degustacyjnego. My oceniamy, co się znajduje na tym talerzu, jaka jest kompozycja smakowa, jakie są zastosowane produkty i techniki. To wszystko przekłada się na smak, który potem jest oceniany - podkreśla Tomasz Smoczyk, juror.

Sami kucharze przyznają, że tegoroczne pomocne produkty, które musiały się znaleźć obok karpia, nie były łatwe do wykorzystania. Trzeba było mocno uruchomić swoją wyobraźnię, aby zaskoczyć jury.

- Podaliśmy go niezwykle, ponieważ karpia smażyliśmy na kaczym tłuszczu, aby nadać mu jeszcze więcej smaku i głębi aromatu. Nie chcieliśmy, żeby to był taki pospolity karp z patelni, jakiego znamy. Do tego był makaron 6-jajeczny i masło, z którego przygotowaliśmy sos. Z makaronu zrobiliśmy koszyczki z piklowanymi warzywami w sosie z kiszonego ogórka. Karp jest rybą wymagającą, ale jeśli mu poświęcimy odpowiednio dużo czasu, to odwdzięczy nam się aromatem i głębią smaku na talerzu - dodaje Piotr Wielgo z Warszawy.

Dodajmy, że Radio Opole objęło to wydarzenie patronatem medialnym.
Jakub Roszuk
Tomasz Smoczyk
Piotr Wielgo

Wiadomości z regionu

2024-12-23, godz. 07:30 Opole: przy LO 9 powstaje pierwsza hala w ramach programu Olimpia Liceum Ogólnokształcące numer 9 w Opolu jest pierwszą placówką, przy której ruszyła budowa hali sportowej w ramach ministerialnego programu Olimpia. Na… » więcej 2024-12-23, godz. 06:20 Wybuch pieca w przybudówce domu jednorodzinnego. Sytuacja opanowana Poranna akcja strażaków w Pokrzywnicy w powiecie kędzierzyńsko-kozielskim. Doszło tam do pożaru w kotłowni przy domu jednorodzinnym. » więcej 2024-12-22, godz. 20:00 Świąteczno-noworoczne zmiany w kursowaniu autobusów miejskich w Opolu Idą święta, w tym czasie zmieni się rozkład jazdy autobusów w miejskich w Opolu. - Pierwsze modyfikacje zostaną wprowadzone już w poniedziałek (23.12)… » więcej 2024-12-22, godz. 16:49 "Jedna, wielka wspólnota". Powodzianie z Lewina Brzeskiego zasiedli razem do świątecznego stołu - Jesteśmy teraz jedną wielką rodziną - takie słowa można było dziś (22.12) usłyszeć podczas wigilijnego spotkania w Lewinie Brzeskim. Do świątecznego… » więcej 2024-12-22, godz. 16:40 Do ostatniej chwili. Opolanie w ferworze świątecznych przygotowań Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Do Wigilii pozostały niespełna dwa dni. Dla Opolan to czas wielkich przygotowań. Ruch widać nie tylko na ulicach… » więcej 2024-12-22, godz. 16:00 "Trafiony prezent". Powodzianie dostali węgiel kupiony przez Caritas Diecezji Opolskiej Ponad 120 ton węgla dla powodzian kupiła i przekazała Caritas Diecezji Opolskiej. » więcej 2024-12-22, godz. 15:58 Inwestycja "o szczególnym znaczeniu". Szansa na 10 milionów złotych dla opolskiego stadionu Opolski stadion znalazł się na dwóch, ministerialnych listach dotacji dla inwestycji 'o szczególnym znaczeniu dla sportu'. Siedem milionów złotych resort… » więcej 2024-12-22, godz. 13:53 "Trzeba robić wszystko, żeby wrócić do normalności". Charytatywny turniej dla Hattricka Głuchołazy Międzynarodowy turniej piłkarski, licytacja gadżetów i koszulek ekstraklasowych klubów Cracovii Kraków, Rakowa Częstochowa i Piasta Gliwice oraz stroju… » więcej 2024-12-22, godz. 12:25 "Opolski sport rośnie w siłę". Mikołajkowe zmagania młodych amatorów pływania Najmłodszy zawodnik miał dwa lata, a najstarszy 14. Za nami Zawody Pływackie o puchar Świętego Mikołaja na pływalni Akwarium w Opolu. Do rywalizacji przystąpiło… » więcej 2024-12-22, godz. 11:51 Pasterka w Radiu Opole. W tym roku nadajemy świątecznie z Otmuchowa Mszę w uroczystość Narodzenia Pańskiego będziemy transmitować z kościoła p.w. św. Mikołaja i Franciszka Ksawerego. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »