Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-10-03, 16:05 Autor: Monika Matuszkiewicz

Święto Karpia na zamku w Niemodlinie. Konkurs kulinarny dla szefów kuchni [ZDJĘCIA]

Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia. Główną atrakcją jest konkurs kulinarny. Wczoraj (02.10) rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych, a dzisiaj (03.10) szefowie kuchni. Do walki stanęło 7 kucharzy z całej Polski. Oczywiście w przygotowywanych potrawach w roli głównej jest karp, ale musi on być w towarzystwie opolskiego makaronu "śląski bifej" i masła z Opola Lubelskiego. Oprócz pokazu kulinarnego przygotowano również stoiska lokalnych producentów i piknik.
- Niestety po raz drugi musieliśmy trochę tę imprezę okroić, ale cieszymy się, że możemy wyjść i pokazać naszego karpia - mówi Jakub Roszuk, prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna".

- Pokazujemy tym samym, że ten karp ma się bardzo dobrze i warto go przyrządzać, nie tylko od święta. Oczywiście tradycji nie zabieramy, ale chcemy, takimi działaniami pokazać, że warto go też serwować w restauracjach. Może to być zarówno produkt prosty, jak i luksusowy. Wszystko zależy od podania i przyrządzenia. Pokazujemy też tutaj to łączenie produktów lokalnych. To ważne, bo mówimy o zdrowiu i świeżości tych potraw.

Podczas konkursu oceniane jest dosłownie wszystko. Jury patrzy już od samego początku na kucharzy. Chodzą, obserwują, pytają, a dopiero potem smakują i oceniają. Podzieleni są na dwie grupy: juror degustacyjny i techniczny.

- Juror techniczny patrzy między na to, jak mamy zrobioną tę obróbkę wstępną karpia, co jest wkładane do kosza, jak te produkty są przygotowywane. Potem co się robi z tymi produktami, to jest bardzo ważne, bo potem ten cały proces tego przedsięwzięcia, tej potrawy składa się na talerz. Później ta potrawa przychodzi do nas, do jury degustacyjnego. My oceniamy, co się znajduje na tym talerzu, jaka jest kompozycja smakowa, jakie są zastosowane produkty i techniki. To wszystko przekłada się na smak, który potem jest oceniany - podkreśla Tomasz Smoczyk, juror.

Sami kucharze przyznają, że tegoroczne pomocne produkty, które musiały się znaleźć obok karpia, nie były łatwe do wykorzystania. Trzeba było mocno uruchomić swoją wyobraźnię, aby zaskoczyć jury.

- Podaliśmy go niezwykle, ponieważ karpia smażyliśmy na kaczym tłuszczu, aby nadać mu jeszcze więcej smaku i głębi aromatu. Nie chcieliśmy, żeby to był taki pospolity karp z patelni, jakiego znamy. Do tego był makaron 6-jajeczny i masło, z którego przygotowaliśmy sos. Z makaronu zrobiliśmy koszyczki z piklowanymi warzywami w sosie z kiszonego ogórka. Karp jest rybą wymagającą, ale jeśli mu poświęcimy odpowiednio dużo czasu, to odwdzięczy nam się aromatem i głębią smaku na talerzu - dodaje Piotr Wielgo z Warszawy.

Dodajmy, że Radio Opole objęło to wydarzenie patronatem medialnym.
Jakub Roszuk
Tomasz Smoczyk
Piotr Wielgo

Wiadomości z regionu

2024-11-21, godz. 21:30 Strażacy z Nysy będą mieli nową siedzibę. Ruszyła procedura Strażacy zawodowi z Nysy będą mieli nową siedzibę. W nowym budynku komendy ma pojawić się też centrum zarządzania kryzysowego, magazyn i schron. Władze… » więcej 2024-11-21, godz. 20:00 Dlaczego kierowcy zwlekają z wymianą opon zimowych? Eksperci wyjaśniają Punkty wymiany opon przeżywają prawdziwe oblężenie. Umówienie się na wizytę z dnia na dzień jest praktycznie niemożliwe. Pojawia się jednak pytanie… » więcej 2024-11-21, godz. 19:30 Przebudowa DK45 między Jełową a Bierdzanami. Inwestycja już na półmetku Zaawansowanie prac na 11-kilometrowym odcinku krajowej 45 między Jełową a Bierdzanami wynosi 50 procent. » więcej 2024-11-21, godz. 18:00 Bezdomni pod opieką służb. W nocy temperatura spada poniżej zera Od kilku dni temperatura w nocy spada poniżej zera. Okres jesienno-zimowy jest szczególnie niebezpieczny dla osób w kryzysie bezdomności, może zagrażać… » więcej 2024-11-21, godz. 16:34 "Trzeba oddać serce i poświęcić prywatny czas". Pracownicy socjalni świętują Na co dzień oddają serce i angażują się w pracę na rzecz lokalnej społeczności, dziś (21.11) są za to doceniani. Pracownicy socjalni z powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego… » więcej 2024-11-21, godz. 16:30 Pierwszy motocyklista już egzaminowany na ulicach Nysy W Nysie można już zdawać egzamin praktyczny na prawo jazdy kat. A, czyli na motocykl. W siedzibie oddziału terenowego WORD przy ul. Piłsudskiego utworzono… » więcej 2024-11-21, godz. 16:00 Uśmiechy, dobre słowa i medale. Dzień Życzliwości w PSP 24 w Opolu Wiedzą, co to znaczy być miłym i uprzejmym na co dzień. Uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej nr 24 w Opolu obchodzili dziś (21.11) Dzień Życzliwości… » więcej 2024-11-21, godz. 15:00 Zabójstwo kobiety w Ozimku. Pierwsza rozprawa przed sądem w Opolu Przed Sądem Okręgowym w Opolu odbyła się pierwsza rozprawa w sprawie zabójstwa 42-letniej Małgorzaty S., do którego doszło 20 marca w Ozimku. Na ławie… » więcej 2024-11-21, godz. 15:00 Grodkowski DPS przejdzie remont. Prace nie powinny być uciążliwe dla pensjonariuszy Prawie 850 tysięcy złotych wyda brzeskie starostwo na remont Domu Pomocy Społecznej w Grodkowie. To placówka, która zapewnia opiekę około 50 pensjonari… » więcej 2024-11-21, godz. 14:00 Intensywne opady śniegu w regionie. Ostrzeżenie IMGW Intensywne opady śniegu zapowiada IMGW we Wrocławiu. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »