Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-10-03, 16:05 Autor: Monika Matuszkiewicz

Święto Karpia na zamku w Niemodlinie. Konkurs kulinarny dla szefów kuchni [ZDJĘCIA]

Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia. Główną atrakcją jest konkurs kulinarny. Wczoraj (02.10) rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych, a dzisiaj (03.10) szefowie kuchni. Do walki stanęło 7 kucharzy z całej Polski. Oczywiście w przygotowywanych potrawach w roli głównej jest karp, ale musi on być w towarzystwie opolskiego makaronu "śląski bifej" i masła z Opola Lubelskiego. Oprócz pokazu kulinarnego przygotowano również stoiska lokalnych producentów i piknik.
- Niestety po raz drugi musieliśmy trochę tę imprezę okroić, ale cieszymy się, że możemy wyjść i pokazać naszego karpia - mówi Jakub Roszuk, prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna".

- Pokazujemy tym samym, że ten karp ma się bardzo dobrze i warto go przyrządzać, nie tylko od święta. Oczywiście tradycji nie zabieramy, ale chcemy, takimi działaniami pokazać, że warto go też serwować w restauracjach. Może to być zarówno produkt prosty, jak i luksusowy. Wszystko zależy od podania i przyrządzenia. Pokazujemy też tutaj to łączenie produktów lokalnych. To ważne, bo mówimy o zdrowiu i świeżości tych potraw.

Podczas konkursu oceniane jest dosłownie wszystko. Jury patrzy już od samego początku na kucharzy. Chodzą, obserwują, pytają, a dopiero potem smakują i oceniają. Podzieleni są na dwie grupy: juror degustacyjny i techniczny.

- Juror techniczny patrzy między na to, jak mamy zrobioną tę obróbkę wstępną karpia, co jest wkładane do kosza, jak te produkty są przygotowywane. Potem co się robi z tymi produktami, to jest bardzo ważne, bo potem ten cały proces tego przedsięwzięcia, tej potrawy składa się na talerz. Później ta potrawa przychodzi do nas, do jury degustacyjnego. My oceniamy, co się znajduje na tym talerzu, jaka jest kompozycja smakowa, jakie są zastosowane produkty i techniki. To wszystko przekłada się na smak, który potem jest oceniany - podkreśla Tomasz Smoczyk, juror.

Sami kucharze przyznają, że tegoroczne pomocne produkty, które musiały się znaleźć obok karpia, nie były łatwe do wykorzystania. Trzeba było mocno uruchomić swoją wyobraźnię, aby zaskoczyć jury.

- Podaliśmy go niezwykle, ponieważ karpia smażyliśmy na kaczym tłuszczu, aby nadać mu jeszcze więcej smaku i głębi aromatu. Nie chcieliśmy, żeby to był taki pospolity karp z patelni, jakiego znamy. Do tego był makaron 6-jajeczny i masło, z którego przygotowaliśmy sos. Z makaronu zrobiliśmy koszyczki z piklowanymi warzywami w sosie z kiszonego ogórka. Karp jest rybą wymagającą, ale jeśli mu poświęcimy odpowiednio dużo czasu, to odwdzięczy nam się aromatem i głębią smaku na talerzu - dodaje Piotr Wielgo z Warszawy.

Dodajmy, że Radio Opole objęło to wydarzenie patronatem medialnym.
Jakub Roszuk
Tomasz Smoczyk
Piotr Wielgo

Wiadomości z regionu

2024-08-24, godz. 10:08 Wyciek amoniaku w kędzierzyńskich zakładach. "Sytuacja jest opanowana" 13 zastępów straży pożarnej interweniowało na terenie zakładów chemicznych przy ul. Mostowej w Kędzierzynie-Koźlu. » więcej 2024-08-24, godz. 09:30 Poinformować o wyjściu na grzyby i zabrać kilka przedmiotów. Policja przypomina O podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania i spacerowania w lesie przypomina opolska policja. » więcej 2024-08-24, godz. 09:15 Dawną Byczynę w wersji mini można oglądać przy odnawianych murach w centrum miasta Makieta dawnej Byczyny została zamontowana przy wieży wschodniej w centrum tego miasta. » więcej 2024-08-24, godz. 07:00 Opole: więcej zachorowań na covid. Przebieg choroby łagodny, natomiast brakuje szczepionek O sezonowym wzroście zachorowań na covid informuje Centrum Zdrowia w Opolu. - Na razie nie ulega on nasileniu - przekazuje rzeczniczka centrum Jolanta Kawec… » więcej 2024-08-23, godz. 22:17 Gala FOGO Futsal Ekstraklasy w Opolu. Nagrodzono najlepszych w minionym sezonie [ZDJĘCIA] Sukces Waldemara Soboty podczas gali FOGO Futsal Ekstraklasy, która odbyła się w Opolu. Został odkryciem poprzedniego sezonu rozgrywek. » więcej 2024-08-23, godz. 21:40 Śmiertelny wypadek w miejscowości Gnojna. Lądował śmigłowiec LPR Wczoraj (23.08) około godziny 20:00 w miejscowości Gnojna w powiecie brzeskim samochód osobowy potrącił mężczyznę. Sprawca zdarzenia był nietrzeźwy. » więcej 2024-08-23, godz. 20:17 "Jesteśmy głodni dobrych wyników". Oficjalna prezentacja Gwardii Opole [ZDJĘCIA] Gwardia Opole dokonała oficjalnej prezentacji drużyny na sezon 2024/25. Mamy kilka zmian personalnych, nowego kapitana i cel: zaprezentować się lepiej, niż… » więcej 2024-08-23, godz. 19:30 "Na trasie znajduje się kilka atrakcji". Głuchołazy i Mikulovice chcą się "połączyć" turystycznym szlakiem Nowy szlak turystyczny chcą wytyczyć samorządowcy Głuchołaz i czeskich Mikulovic. Piesza trasa ma połączyć sąsiedzkie miejscowości na pograniczu pol… » więcej 2024-08-23, godz. 18:10 "Dzieci bardzo tu lubią spędzać czas". Tak było w Nowych Siołkowicach z Radiem Opole [ZDJĘCIA] Kąpielisko w Nowych Siołkowicach było kolejnym przystankiem akcji 'Mistrzowskie Lato z Radiem Opole'. Wszyscy, którzy odwiedzili 'Przystań wodną w Nowych… » więcej 2024-08-23, godz. 18:00 W Głogówku Komitet Rewitalizacji będzie doradzał urzędnikom Działanie na rzecz odnowienia i ożywienia mniej zadbanych terenów miasta - to jedno z zadań społecznego Komitetu Rewitalizacji w Głogówku. W naborze swoją… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »