Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-05-13, 12:00 Autor: Piotr Wójtowicz

Protezę ręki zbudowali w... pokoju akademickim. Prototyp ma napęd pneumatyczny

Mirosław Antończyk i Paweł Sołtyski [fot.P.Wójtowicz]
Mirosław Antończyk i Paweł Sołtyski [fot.P.Wójtowicz]
Mirosław Antończyk i Paweł Sołtyski [fot.P.Wójtowicz]
Mirosław Antończyk i Paweł Sołtyski [fot.P.Wójtowicz]
Studenci automatyki i robotyki Politechniki Opolskiej w pokoju akademickim zbudowali protezę ręki. Pochodzący z Ukrainy Mirosław Antończyk i Paweł Sołtyski tłumaczą, że to na razie prototyp, natomiast liczą na sukces, ponieważ działanie ich urządzenia ma przewagę nad protezami, które są na rynku.
- Inne protezy wykorzystują napędy elektryczne a nasza ma wbudowany napęd pneumatyczny, który jest lżejszy, ma lepszą dynamikę a ponadto jest dużo tańsza. Jej działanie polega na tym, że osoba, która nie ma jednej ręki wkłada na drugą rękawicę z czujnikami i każdy ruch przenosi się na protezę - mówią naukowcy.

Pytani gdzie powstało urządzenie tłumaczą, że protezę zbudowali w dwuosobowym pokoju w domu akademickim, gdzie mają szlifierki, wiertarki i drukarkę 3D.

- Tam piłujemy, wiercimy, sąsiedzi narzekają, ale cóż zrobić - mówią studenci. Wynalazcy w tej chwili poszukują inwestorów, natomiast przewidują, że ich proteza po wejściu na rynek ma kosztować poniżej tysiąca dolarów.

Niedawno swój prototyp prezentowali podczas spotkania Startup Mixer, którego organizatorem był Park Naukowo-Technologiczny w Opolu.
Mirosław Antończyk i Paweł Sołtyski

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 13:30 Ozdoby na choince miały dawniej ogromne znaczenie Podłaźniczka - to dzisiejszy odpowiednik choinki. Było to drzewko sosny lub świerku, które wieszano pod sufitem izby czubkiem skierowanym do dołu. Znane… » więcej 2024-12-25, godz. 12:40 Barszcz, pierogi, uszka. Bez tych potraw nie wyobrażamy sobie świąt Barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą możemy zjeść nie tylko od święta, ale przede wszystkim w Wigilię i Boże Narodzenie te dania smakują wyjątkowo… » więcej 2024-12-25, godz. 12:20 Powodzianie z Głuchołaz spotkali się na wspólnej wigilii Na wspólnej wieczerzy wigilijnej spotkali się powodzianie z Głuchołaz. W sali gimnastycznej PSP nr 2 w Głuchołazach przygotowano dla nich świąteczne potrawy… » więcej 2024-12-25, godz. 11:30 Odpoczynek i konsumpcja. Tak należy spędzać pierwszy dzień Bożego Narodzenia Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia w dawnej tradycji był dniem spokojnym. Był to czas, kiedy wypoczywano i spożywano posiłki. Jak zaznacza Bogdan Jasiński… » więcej 2024-12-25, godz. 11:13 Wypadek w Niekazanicach koło Branic. Lądował LPR Uwaga kierowcy. Mamy utrudnienia w ruchu na DW419 w miejscowości Niekazanice koło Branic. Strażacy informują, że auto osobowe potrąciło pieszego, a następnie… » więcej 2024-12-25, godz. 10:30 Świątek, piątek czy niedziela - strażacy zawsze w gotowości Nie wszyscy mają wolne od pracy w Boże Narodzenie. Mimo iż 25 czy 26 grudnia to dni ustawowo wolne od pracy, to są zawody, których te zapisy nie dotyczą. » więcej 2024-12-25, godz. 10:00 "Cieszymy się, że Jezus Chrystus przyszedł na świat". Ewangelicy świętują podobnie jak katolicy Luteranie w pierwszy dzień świąt, w wielu kościołach, spotykają się na jutrzniach, by przywitać narodzonego Zbawiciela. Nabożeństwo to jest odpowiednikiem… » więcej 2024-12-25, godz. 09:30 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »