Radio Opole » Wiadomości z regionu
2018-07-23, 09:15 Autor: Wiktoria Palarczyk

Zjechali z rożnych stron świata, żeby pielęgnować zabytkowy park zdrojowy

Przyjechali z rożnych stron świata, żeby pielęgnować zabytkowy park zdrojowy [fot. Fundacja Benevolens]
Przyjechali z rożnych stron świata, żeby pielęgnować zabytkowy park zdrojowy [fot. Fundacja Benevolens]
Przyjechali z rożnych stron świata, żeby pielęgnować zabytkowy park zdrojowy [fot. Fundacja Benevolens]
Przyjechali z rożnych stron świata, żeby pielęgnować zabytkowy park zdrojowy [fot. Fundacja Benevolens]
Przy Górnym Stawie w Głuchołazach trwają intensywne prace porządkowe prowadzone przez młodych ludzi z Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Estonii, Rosji i Czech. W ramach obozu wolontariackiego pod hasłem „Gdzie historia spotka się z przyrodą” uczestnicy mają zagwarantowany nocleg i wyżywienie.
- Nie mamy żadnego ograniczenia wiekowego, liczą się dobre chęci - mówi Anna Piecuch, wiceprezes zarządu Fundacji Benevolens w Głuchołazach. - Wolontariusze z jednej strony przyjeżdżają po to, żeby poznać Opolszczyznę, a z drugiej strony, aby pomóc nam zadbać o zabytek, jakim jest park zdrojowy przy Górnym Stawie - dodaje Piecuch.

- Przyjechałam do Głuchołaz z wielu powodów. Przede wszystkim chciałam mieć kontakt z naturą. Codziennie mamy inne zadania, każdy z nas wykonuje inną pracę. Zajmujemy się np. plewieniem, koszeniem trawy itp. - dodaje Andria, uczestnik obozu Worcamp.

Wolontariusze zwiedzili już miasto i okolice oraz wzięli udział w wielu imprezach edukacyjnych i kulturalnych. Obóz został współfinansowany z pieniędzy samorządu woewództwa. Worcamp potrwa do 28 lipca.
Anna Piecuch, Andria

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 13:30 Ozdoby na choince miały dawniej ogromne znaczenie Podłaźniczka - to dzisiejszy odpowiednik choinki. Było to drzewko sosny lub świerku, które wieszano pod sufitem izby czubkiem skierowanym do dołu. Znane… » więcej 2024-12-25, godz. 12:40 Barszcz, pierogi, uszka. Bez tych potraw nie wyobrażamy sobie świąt Barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą możemy zjeść nie tylko od święta, ale przede wszystkim w Wigilię i Boże Narodzenie te dania smakują wyjątkowo… » więcej 2024-12-25, godz. 12:20 Powodzianie z Głuchołaz spotkali się na wspólnej wigilii Na wspólnej wieczerzy wigilijnej spotkali się powodzianie z Głuchołaz. W sali gimnastycznej PSP nr 2 w Głuchołazach przygotowano dla nich świąteczne potrawy… » więcej 2024-12-25, godz. 11:30 Odpoczynek i konsumpcja. Tak należy spędzać pierwszy dzień Bożego Narodzenia Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia w dawnej tradycji był dniem spokojnym. Był to czas, kiedy wypoczywano i spożywano posiłki. Jak zaznacza Bogdan Jasiński… » więcej 2024-12-25, godz. 11:13 Wypadek w Niekazanicach koło Branic. Lądował LPR Uwaga kierowcy. Mamy utrudnienia w ruchu na DW419 w miejscowości Niekazanice koło Branic. Strażacy informują, że auto osobowe potrąciło pieszego, a następnie… » więcej 2024-12-25, godz. 10:30 Świątek, piątek czy niedziela - strażacy zawsze w gotowości Nie wszyscy mają wolne od pracy w Boże Narodzenie. Mimo iż 25 czy 26 grudnia to dni ustawowo wolne od pracy, to są zawody, których te zapisy nie dotyczą. » więcej 2024-12-25, godz. 10:00 "Cieszymy się, że Jezus Chrystus przyszedł na świat". Ewangelicy świętują podobnie jak katolicy Luteranie w pierwszy dzień świąt, w wielu kościołach, spotykają się na jutrzniach, by przywitać narodzonego Zbawiciela. Nabożeństwo to jest odpowiednikiem… » więcej 2024-12-25, godz. 09:30 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »