Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-08-07, 09:15 Autor: Justyna Maćkowiak (oprac. Justyna Krzyżanowska)

Są już grzyby w opolskich lasach. Pracownicy sanepidu apelują o rozwagę podczas zbiorów

Pracownicy sanepidu apelują o rozwagę podczas grzybobrania [fot. freeimages.com]
Pracownicy sanepidu apelują o rozwagę podczas grzybobrania [fot. freeimages.com]
Grzybobranie [fot. Agnieszka Wawer-Krajewska]
Grzybobranie [fot. Agnieszka Wawer-Krajewska]
Sabina Sierpińska [fot. Justyna Krzyżanowska]
Sabina Sierpińska [fot. Justyna Krzyżanowska]
– Nawet niewielka dawka trujących grzybów może być śmiertelna, dzieci nie powinny jeść grzybów – powiedziała w rozmowie „W cztery oczy” Sabina Sierpińska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu. Rocznie w kraju dochodzi do około 30 zatruć grzybami. Najpoważniejsze - to te po spożyciu muchomora sromotnikowego, którego mylimy z kanią czubajką.
– Identyfikacja grzybów blaszkowych jest trudniejsza, jest ich znacznie więcej gatunków, dlatego niewprawieni grzybiarze powinni ich unikać. Najlepiej wykręcić grzyba z ziemi, ze względu na to, że wtedy mamy go w całości, co umożliwia nam pełną identyfikację, jeśli są jakieś wątpliwości – wyjaśnia gość porannej rozmowy.

W razie wątpliwości możemy z grzybami podejść do stacji sanitarno-epidemiologicznej i zapytać czy są jadalne. Bezpłatne porady są udzielane od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 14.

– W tym roku mieliśmy już 17 porad. Głównie były to porady w marcu i kwietniu. Na wiosnę mamy porady dotyczące smardzy. Zdarzyło się, że ktoś przyniósł muchomora sromotnikowego, było to w 2014 roku – wyjaśnia Sabina Sierpińska.

Grzyby zbieramy do koszyka, nie do foliowego worka. Takie przechowywanie nie grozi ich zaparzeniem i popsuciem.
Sabina Sierpińska cz. 1
Sabina Sierpińska cz. 2

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 U rodziny Cimermanów święta to nie lada wyzwanie. Do wieczerzy zasiądzie w tym roku 19 osób Ponad 150 uszek, kilka litrów barszczu i mnóstwo pierników - tak w skrócie wyglądają przygotowania do wigilii u państwa Cimermanów z Lewina Brzeskiego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »