Radio Opole » Wiadomości z regionu
2015-06-23, 18:41 Autor: Radio Opole

Dyżurny lekarz przed sądem, bo chirurg odmówił operacji

Leszek G. – oskarżony lekarz internista - rozpoznał u pacjentki zapalenie otrzewnej. Po konsultacji z chirurgami opolskiego WCM-u, wysłał kobietę do szpitala w Strzelcach Opolskich na operację. Sam trafił na ławę oskarżonych, a dzisiaj (23.06) odbyła się rozprawa apelacyjna.

 Mężczyzna został oskarżony o narażenie na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia i w pierwszej instancji został skazany na 6 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 2 lata. Dzisiaj (23.06) sąd odwoławczy skierował sprawę do ponownego rozpoznania.

Zdaniem prokuratury, kobieta powinna być operowana w opolskim WCM-ie, a Leszek G. nie powinien jej wysyłać do Strzelec Opolskich. Sąd odwoławczy uznał, że sprawę trzeba ponownie zbadać. Jego zdaniem nie ustalono czy wykonanie natychmiastowej operacji w WCM-ie było możliwe i czy przyjęcie poszkodowanej na oddział zależało tylko od oskarżonego.

W związku z tym – uzasadniała decyzję sędzia Jolanta Szajowska – Kulijewicz - sąd pierwszej instancji nie miał podstaw do przyjęcia, że doszło tutaj do umyślnego przestępstwa.

Ostatecznie poszkodowaną udało się uratować, a teraz kobieta występuje w roli oskarżyciela posiłkowego. Orzeczenie sądu odwoławczego jest prawomocne.

 Kacper Śnigórski

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 U rodziny Cimermanów święta to nie lada wyzwanie. Do wieczerzy zasiądzie w tym roku 19 osób Ponad 150 uszek, kilka litrów barszczu i mnóstwo pierników - tak w skrócie wyglądają przygotowania do wigilii u państwa Cimermanów z Lewina Brzeskiego… » więcej 2024-12-24, godz. 10:49 "Ksiądz na rowerze" o znaczeniu wigilii i Bożego Narodzenia - W kościele katolickim mamy wiele wigilii - bo słowo 'wigilia' oznacza 'dzień wcześniej'. Mamy więc dzisiejszą Wigilię Bożego Narodzenia, ale mamy też… » więcej 2024-12-24, godz. 10:00 Mikołaj, gwiazdka czy dzieciątko? Kto zostawia prezenty pod choinką? Otwieranie prezentów to najbardziej wyczekiwany przez dzieci moment po wieczerzy wigilijnej. I choć zwykle świąteczne upominki znajdziemy pod choinką, to… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »