Radio Opole » Kultura i rozrywka
2019-07-28, 17:00 Autor: Joanna Matlak

XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów

XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
Chleby, miody, warzywa, przyprawy, pokazy i warsztaty wypieków i gotowania, a nawet mini golf i zajęcia jogi – na placu Kopernika w Opolu trwa drugi dzień Opolskiego Festiwalu Smaków. Opolanie chętnie zaglądają na stoiska, kosztują różne dania i napoje i wypoczywają na leżakach.
Sporą popularnością cieszą się warsztaty i pokazy wypieku chlebów. - Zaczynamy coraz bardziej szanować chleb, wracamy do tradycji - mówi mistrz piekarski Artur „Chlebek” Ziemacki, prowadzący warsztaty.

- Już coraz mniej chleba się wyrzuca, już bardziej dba się, by ten chleb był robiony z lepszych produktów, czy był droższy. Oczywiście, jesteśmy też skazani na markety, czyli mrożone pieczywo, które Bóg wie skąd przyjeżdża. To się dzieje dlatego, że coraz szybciej żyjemy, część ludzi chętnie taki chleb kupuje, ale ci ludzie, którzy zwiększają swoją świadomość, widzą, że chleb to jest duża wartość. Poza tym to jest też pewna idea, zrobienie własnego chlebna jest jak postawienie domu - mówi Jan "Chlebek" Ziemacki.

Na scenie gotowała 12-letnia Paulina Foremny, zwyciężczyni jednej z edycji Master Chef Junior, która pokazywała jak zrobić spring rolls'y, ale nie tylko.

- Spring rollsy to takie sajgonki, ale w zdrowszej wersji, ponieważ ich nie smażymy. Robię też pastę avokado z daktylami i zupę krem ze szparagów. Lubię kuchnię tradycyjną i nowoczesną. Szybko zaczęłam gotować, całkowicie samodzielnie zaczęłam gotować w wieku 8 lat. A jak byłam mniejsza, to robiłam z mamą pierniki - uśmiecha się Paulina.

Nie zabrakło też pokazu gotowania tradycyjnych gołąbków z kaszy gryczanej i ziemniaków, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

– Zachęcamy mieszkańców, aby gotowali z nami, próbowali i pokazywali, jak to robią w domu. Przygotowaliśmy też wersję nowoczesną. Będą kiełki, kurki, boczek i bób, więc trochę to danie unowocześniamy– mówi kucharz Artur Wawer.

XI edycja Opolskiego Festiwalu Smaków potrwa do godziny 20.00. O 17.00 rozpocznie się koncert Jana Konopki, a o 19.00 koncert zespołu Son de Cuba.
Artur "Chlebek" Ziemacki
Paulina Foremny
Artur Wawer

Kultura i rozrywka

2024-10-31, godz. 20:00 Zakaz gry w karty i kości, ograniczenie sprzedaży kawy w edyktach na wystawie w Opolu Przed Archiwum Państwowym w Opolu stanęła nowa wystawa plenerowa. Tym razem zobaczymy edykty XIX-wieczne, które są w dużej ilości przechowywane w archiwum… » więcej 2024-10-31, godz. 18:55 Galeria Sztuki Współczesnej proponuje projekt zatytułowany "T@niec" W Galerii Sztuki Współczesnej w Opolu rusza projekt T@niec, który zakłada utrzymanie i rozbudowanie programu tanecznego w galerii. » więcej 2024-10-31, godz. 14:30 W Białej będą wspominać zmarłego księdza Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego W kresowych klimatach upłyną zaduszki artystyczne w Białej. Koncert pt. „Światło pamięci - wspomnienia, które nigdy nie gasną” odbędzie się 3 li… » więcej 2024-10-31, godz. 09:00 Seminarium Śląskie: Hobbit, poezja, romanse wydane w języku śląskim Ostatnim punktem tegorocznego Seminarium Śląskiego było spotkanie poświęcone literaturze opisanej po śląsku. Pejter Długosz od lat prowadzi rodzinne wydawnictwo… » więcej 2024-10-30, godz. 19:00 Nasza Szkoła z Opola odebrała certyfikat wykorzystania najnowszej technologii [ZDJĘCIA] Niepubliczna Szkoła Podstawowa Nasza Szkoła w Opolu znana jest z innowacyjnych rozwiązań nauczania. Pełna jest sportu, kultury i piosenek autorskich wykonywanych… » więcej 2024-10-30, godz. 17:30 Powojenna droga do Opola w filmie opolskiej artystki Opolska twórczyni Agnieszka Plech zaprasza na premierę swojego filmu, który wykonała w ramach stypendium 'Marszałkowskie Talenty'. » więcej 2024-10-30, godz. 11:00 Kolejna edycja Jazzowych Zaduszek w Kluczborku. Można posłuchać, jak brzmi lira korbowa Na kolejną edycję Jazzowych Zaduszek zaprasza w sobotę 2 listopada Centrum Kultury w Kluczborku. Gwiazdą będzie Kasia Bortnik. » więcej 2024-10-29, godz. 18:00 Opolanie czytali wiersze Zbigniewa Herberta w setną rocznicę jego urodzin Na ulicy Krakowskiej w Opolu czytano dziś (29.10) wiersze Zbigniewa Herberta. Twórczość tego poety, eseisty i dramatopisarza postanowiła przypomnieć w setną… » więcej 2024-10-28, godz. 21:34 Seminarium Śląskie: Różne czynniki wpływają na naszą tożsamość - mówi historyczka sztuki W ramach XXIX Seminarium Śląskiego w Galerii Sztuki Współczesnej w Opolu odbywają się wydarzenia kulturalne. Jednym z nich było spotkanie z dyrektorką… » więcej 2024-10-28, godz. 19:30 „Chcą inaczej spędzać czas wolny”. Fani fantastyki zamierzają zawiązać w Prudniku stowarzyszenie Prudnicki Klub Fantastyki założyło w tym mieście 16 osób m.in. z Opola. Skupia głównie miejscowych fanów Tolkiena, Sapkowskiego, średniowiecza oraz l… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »