Radio Opole » Kultura i rozrywka
2019-07-28, 17:00 Autor: Joanna Matlak

XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów

XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
XI Opolski Festiwal Smaków pełen wypieków i pokazów [fot. Joanna Matlak]
Chleby, miody, warzywa, przyprawy, pokazy i warsztaty wypieków i gotowania, a nawet mini golf i zajęcia jogi – na placu Kopernika w Opolu trwa drugi dzień Opolskiego Festiwalu Smaków. Opolanie chętnie zaglądają na stoiska, kosztują różne dania i napoje i wypoczywają na leżakach.
Sporą popularnością cieszą się warsztaty i pokazy wypieku chlebów. - Zaczynamy coraz bardziej szanować chleb, wracamy do tradycji - mówi mistrz piekarski Artur „Chlebek” Ziemacki, prowadzący warsztaty.

- Już coraz mniej chleba się wyrzuca, już bardziej dba się, by ten chleb był robiony z lepszych produktów, czy był droższy. Oczywiście, jesteśmy też skazani na markety, czyli mrożone pieczywo, które Bóg wie skąd przyjeżdża. To się dzieje dlatego, że coraz szybciej żyjemy, część ludzi chętnie taki chleb kupuje, ale ci ludzie, którzy zwiększają swoją świadomość, widzą, że chleb to jest duża wartość. Poza tym to jest też pewna idea, zrobienie własnego chlebna jest jak postawienie domu - mówi Jan "Chlebek" Ziemacki.

Na scenie gotowała 12-letnia Paulina Foremny, zwyciężczyni jednej z edycji Master Chef Junior, która pokazywała jak zrobić spring rolls'y, ale nie tylko.

- Spring rollsy to takie sajgonki, ale w zdrowszej wersji, ponieważ ich nie smażymy. Robię też pastę avokado z daktylami i zupę krem ze szparagów. Lubię kuchnię tradycyjną i nowoczesną. Szybko zaczęłam gotować, całkowicie samodzielnie zaczęłam gotować w wieku 8 lat. A jak byłam mniejsza, to robiłam z mamą pierniki - uśmiecha się Paulina.

Nie zabrakło też pokazu gotowania tradycyjnych gołąbków z kaszy gryczanej i ziemniaków, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

– Zachęcamy mieszkańców, aby gotowali z nami, próbowali i pokazywali, jak to robią w domu. Przygotowaliśmy też wersję nowoczesną. Będą kiełki, kurki, boczek i bób, więc trochę to danie unowocześniamy– mówi kucharz Artur Wawer.

XI edycja Opolskiego Festiwalu Smaków potrwa do godziny 20.00. O 17.00 rozpocznie się koncert Jana Konopki, a o 19.00 koncert zespołu Son de Cuba.
Artur "Chlebek" Ziemacki
Paulina Foremny
Artur Wawer

Kultura i rozrywka

2024-12-22, godz. 10:12 Młody Jan Cybis w książce Opolanki Kingi Markowskiej Kim jest Parówkarz? Tego będzie można się dowiedzieć już dziś podczas spotkania w pałacu Rozkochów, który wypełni literatura, malarstwo i muzyka. Wszystko… » więcej 2024-12-21, godz. 10:00 "Chcemy pobudzić młodych ludzi". Finał konkursu "Ze Śląskiem na ty" Blisko dwie godziny trwała Gala XXXI Regionalnego Konkursu Literackiego „Ze Śląskiem na ty”, ale też nagrodzonych i wyróżnionych w czterech grupach wiekowych… » więcej 2024-12-19, godz. 19:00 "Święto Krótkiego Kina" w Prudniku Kino Diana w Prudniku przygotowuje 'Święto Krótkiego Kina'. To przegląd filmów krótkometrażowych, które zdobyły nominacje do prestiżowych europejskich… » więcej 2024-12-19, godz. 18:15 Malowanie bombek w opolskie wzory w MŚO. "Na choinkę w sam raz" Muzeum Śląska Opolskiego zorganizowało warsztaty malowania opolskich wzorów na bombkach choinkowych. Dla uczestników warsztatów przygotowano farbki, stalówki… » więcej 2024-12-19, godz. 16:30 Charytatywno-artystyczny kalendarz Galerii Sztuki Współczesnej w Opolu Galeria Sztuki Współczesnej w Opolu przygotowała kalendarz książkowy na 2025 rok wspólnie z Fundacją Fioletowy Pies. W ten sposób instytucja łączy sztukę… » więcej 2024-12-19, godz. 14:00 Autorskie piosenki Eshlaini Mare zabrzmią w Klubokawiarni OPO w Opolu Klubokawiarnia OPO to miejsce, w którym występują wykonawcy prezentujący różne gatunki muzyczne. Tym razem zaprezentuje się artystka pochodząca z naszego… » więcej 2024-12-19, godz. 07:00 Klasyczne kolędy na koncercie w Filharmonii Opolskiej Przedświąteczny koncert symfoniczny w Filharmonii Opolskiej będzie związany ze świętami Bożego Narodzenia. Koncert nosi tytuł '20 kolęd na sopran, chór… » więcej 2024-12-18, godz. 16:34 Lukrowanie pierniczków świątecznych ma się całkiem dobrze. W Opolu zorganizowano warsztaty Różnych metod zdobienia pierników uczyły się dzisiaj (18.12) osoby obecne na warsztatach w Centrum 'Senior w Opolu'. » więcej 2024-12-18, godz. 08:00 Wkrótce na antenie Radia Opole premiera słuchowiska dla dzieci Fundacja Scena Audio zrealizowała słuchowisko 'Wlazłkotek', które będzie miało swoją premierę na antenie Radia Opole. Tekst napisał nasz były kolega… » więcej 2024-12-17, godz. 20:00 Jarosław Gałęza uhonorowany Złotym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis" Kwiaty i rysunek z własną podobizną odebrał przechodzący na emeryturę Jarosław Gałęza podczas ostatniej w tym roku sesji Sejmiku Województwa Opolskiego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »