Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-11-20, 17:35 Autor: Daniel Klimczak

Tradycyjna kuchnia w nowoczesnej odsłonie. Tego przez 2 dni uczyły się opolskie gospodynie w ramach warsztatów w Pawłowicach

Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Warsztaty kulinarne dla KGW w Pawłowicach [fot. UMWO]
Zakończyła się kolejna odsłona warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich. Tym razem, przez ostatnie 2 dni, w pałacu w Pawłowicach swoje umiejętności poszerzały członkinie 11 organizacji.
To drugie tego typu zajęcia w naszym regionie, które zorganizowano tej jesieni. Poprzednie odbyły się na początku listopada w Pokrzywnej. Jak mówi Justyna Osiecka-Sułek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, tym razem panie poznawały nowe sposoby przygotowywania dań śląskich i kresowych.

- Wiadomo, że nie chcieliśmy uczyć pań z kół gospodyń wiejskich przygotowywania klusek śląskich czy modrej kapusty, bo w tym są mistrzyniami i to one mogą uczyć innych. Chcieliśmy im pokazać, że tradycyjną kuchnię śląską można trochę przełamać nowoczesnością - tłumaczy.

W trakcie zajęć wskazywano między innymi na zalety kuchni molekularnej. W ten sposób przygotowano lody na bazie ciekłego azotu. Jeden z prowadzących warsztaty, Patryk Buchta, będący właścicielem firmy Pracownia Smaków wskazuje, że tego typu metody mogą pomóc w podtrzymaniu kulinarnych tradycji regionu.

- Przede wszystkim pozwala to, mówiąc brzydko, wcisnąć tę kuchnię tym paniom. Tradycyjna kuchnia śląska powoli odchodzi w zapomnienie. Każdy zna roladę, każdy zna kluski śląskie, ale jest mnóstwo innych śląskich potraw, które są powoli zapominane. Łącząc ją z tą nowoczesnością, próbujemy nauczyć zapomnianych potraw - powiedział.

Z kolei Paweł Ochman, który prowadził część dotyczącą kuchni kresowej przyznaje, że tego rodzaju potrawy wpisują się w aktualne trendy dotyczące sposobów żywienia.

- Ta kuchnia była kuchnią w większości wegetariańską, a wręcz nawet wegańską, dlatego że zupy przygotowywane nie były właśnie na mięsie, tylko na warzywach podsmażonych na tłuszczach, szczególnie na olejach, co powodowało, że te warzywa nabierały takiej głębi smaku i wcale nie był potrzebny dodatek jakiejś wkładki mięsnej - dodaje

Uczestniczki szkolenia przyznają, że zdobyta w ten sposób wiedza pozwoli na urozmaicenie domowego menu. Pani Sabina z Dalachowa, której rodzina przybyła na Opolszczyznę spod Wielunia zwraca uwagę, że dobry smak i zdrowie na talerzu mogą iść ze sobą w parze.

- Będę u siebie to stosować w domu, bo bardzo mi się podobają te rozwiązania. I smakowo, i zdrowotnie. Bardzo fajne rzeczy - zachwala.

Dodajmy, że to nie koniec serii podobnych warsztatów. Spotkania dla kolejnych grup planowane są na przyszły rok.
Justyna Osiecka-Sułek
Patryk Buchta
Paweł Ochman
Pani Sabina

Wiadomości z regionu

2024-08-24, godz. 20:01 Płonie młodnik w Kłodnicy. Do walki z ogniem wykorzystano samolot gaśniczy Pożar lasu w Kłodnicy (Kędzierzyn-Koźle). Jak poinformował kapitan Paweł Tomas, dyżurny Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Opolu, zgłoszenie… » więcej 2024-08-24, godz. 20:01 Grodziec: mężczyzna zaginął na terenie kąpieliska. Trwają poszukiwania Trwa akcja ratowniczo-poszukiwawcza w Zatoce Bajka w Grodźcu. » więcej 2024-08-24, godz. 18:30 "Chcemy podziękować za solidarność i pomoc". Festiwal Kultury Ukraińskiej w Opolu [ZDJĘCIA] Dzisiaj (24.08) przypada 33 rocznica niepodległości Ukrainy. Z okazji święta w Opolu zorganizowano Festiwal Kultury Ukraińskiej. » więcej 2024-08-24, godz. 16:47 Sześć osób trafiło do szpitala po zderzeniu dwóch osobówek w Skoroszycach Mamy utrudnienia na drodze wojewódzkiej 401 w Skoroszycach w powiecie brzeskim. » więcej 2024-08-24, godz. 15:45 Różnorodność smaków na opolskim festiwalu. "Uwijamy się jak w ukropie" Miłośnicy różnorodnej kuchni w Opolu w ten weekend nie mogą narzekać. Trwa 15. Festiwal Opolskich Smaków, a zjechali kucharze z różnych stron Polski i… » więcej 2024-08-24, godz. 15:30 Spotkanie krótkofalowców w Opolu. "Łączymy się z całym światem" Krótkofalowcy i miłośnicy radia spotkali się dziś (24.08) w Opolu. Nadają z kąpieliska miejskiego Malina. » więcej 2024-08-24, godz. 13:30 Wróciły upały. Policja apeluje o bezpieczne zachowania nad wodą IMGW prognozuje dla Opolszczyzny na najbliższe dni temperaturę w granicach 30 stopni. Tylko w poniedziałek będzie nieco chłodniej. A taka pogoda sprzyja spędzaniu… » więcej 2024-08-24, godz. 10:08 Wyciek amoniaku w kędzierzyńskich zakładach. "Sytuacja jest opanowana" 13 zastępów straży pożarnej interweniowało na terenie zakładów chemicznych przy ul. Mostowej w Kędzierzynie-Koźlu. » więcej 2024-08-24, godz. 09:30 Poinformować o wyjściu na grzyby i zabrać kilka przedmiotów. Policja przypomina O podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania i spacerowania w lesie przypomina opolska policja. » więcej 2024-08-24, godz. 09:15 Dawną Byczynę w wersji mini można oglądać przy odnawianych murach w centrum miasta Makieta dawnej Byczyny została zamontowana przy wieży wschodniej w centrum tego miasta. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »