Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-10-06, 20:31 Autor: Witold Wośtak

Karp z porzeczką i serowym chrupkiem. IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie za nami

IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
Dobiegło końca IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie. Dzisiejszą (06.10) część zdominował konkurs kulinarny dla szefów kuchni, pt. "Czas na rybę" oraz wspólne gotowanie na wielkiej patelni razem z Kamilem Klekowskim.
Celem było przygotowanie od pięciuset do tysiąca porcji potrawy łączącej pulpeciki z karpia, kaszę, pieczarki i orzechy. - Naszą rolą jest pokazanie, że karpia można i należy jeść nie tylko od święta - mówi Klekowski.

- Prezentujemy dania nietypowe – inne połączenia karpia, które można wykorzystać na co dzień. Mamy świetną rybę lokalną, która jest wiarygodna, bo możemy zweryfikować miejsce jej hodowli. Druga sprawa, to nie jest rzecz importowana, bo mamy ją na miejscu. Karp jest bardzo bogaty w wartości odżywcze i powinniśmy jeść go więcej. Ogólnie powinniśmy jeść więcej ryb, a karpia mamy akurat świetnej jakości.

Marcin Klich, szef kuchni restauracji "Bajka" w Grodźcu, przygotował autorski pomysł przyrządzenia karpia na konkurs.

- Smażymy karpia klasycznie. Najpierw wrzuciliśmy go do solaneczki na godzinę, później będziemy smażyć go na maśle, z tymiankiem, aby uzyskać chrupką skórę. Ponacinaliśmy go też, aby pozbyć się ości. Podamy go z musem z kukurydzy, z burakiem czerwonym w czerwonym winie i porzeczką czerwoną. Sos jest na bazie maślanki i chrzanu. Do tego mamy jeszcze chrupek serowy, który uzyskaliśmy po gotowaniu maślanki.

Krzysztof Gawlik, juror i kucharz z tytułem World Master Chef, dodaje, że w ocenie konkursowej liczy się każdy szczegół, ale najważniejszy jest smak.

- Liczy się również aranżacja, czyli w jaki sposób to zostanie zaprezentowane i podane. Zmysł wzroku jest pierwszym, który odpowiada za ocenę dania. Do tego aromat oraz zapach. Poziom jest dość wysoki – widać bardzo profesjonalne podejście do pracy i przygotowanie merytoryczne oraz techniczne. Jesteśmy przekonani co do dobrych efektów finalnych.

Więcej o przyrządzaniu karpia powiemy w jutrzejszym (07.10) magazynie "Reporterskie tu i teraz".
Radio Opole było patronem medialnym Święta Karpia na zamku w Niemodlinie.
Kamil Klekowski
Marcin Klich
Krzysztof Gawlik

Wiadomości z regionu

2024-06-14, godz. 20:30 W Prudniku obradowało Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu Pradziad Radosław Roszkowski po raz piąty został wybrany prezesem Stowarzyszenia Gmin Polskich Euroregionu Pradziad. Walne zebranie obradowało w Prudniku. Na pięcioletnią… » więcej 2024-06-14, godz. 19:37 "Cały czas mamy nowe firmy". Opolska Izba Gospodarcza wyróżniła ludzi biznesu i nie tylko [ZDJĘCIA] Po raz 21. Opolska Izba Gospodarcza przyznała Opolskie Nagrody Jakości. Laureatami zostało 6 różnych podmiotów: prywatni przedsiębiorcy, uczelnia wyższa… » więcej 2024-06-14, godz. 17:52 Kamień Śląski ma 18-dołkowe pole golfowe. Można organizować międzynarodowe zawody [ZDJĘCIA] W Kamieniu Śląskim zakończyła się rozbudowa jedynego na Opolszczyźnie profesjonalnego pola golfowego. Na obiektach Karolinka Golf Park miłośnicy tej dyscypliny… » więcej 2024-06-14, godz. 17:45 "Pracowali" głównie w rolnictwie. Grozi im do 10 lat więzienia [FILM] Sprawców kradzieży ciągnika rolniczego o wartości ponad ćwierć miliona złotych zatrzymali prudniccy policjanci. Do przestępstwa doszło w lutym. Nocą… » więcej 2024-06-14, godz. 17:35 Poseł Tomasz Kostuś w sejmowej komisji śledczej ds. wyborów kopertowych Poseł z Opolszczyzny dołączył do sejmowej komisji śledczej do spraw wyborów kopertowych. Tomasz Kostuś z Platformy Obywatelskiej otrzymał rekomendację… » więcej 2024-06-14, godz. 17:21 Grodków buduje Branżowe Centrum Umiejętności. "To szansa dla szkoły oraz dla miasta" W Grodkowie powstaje branżowe centrum umiejętności. Dziś podpisano umowę na remont budynków, w których będą odbywać się zajęcia. » więcej 2024-06-14, godz. 17:17 30 lat klasy dwujęzycznej i 25 lat certyfikacji. Podwójny jubileusz Liceum numer 2 w Opolu Podwójny jubileusz świętowało Publiczne Liceum Ogólnokształcące numer 2 z Oddziałami Dwujęzycznymi w Opolu. » więcej 2024-06-14, godz. 16:49 "Pacjent to nie tylko wyniki badań". Studenci medycy o interdyscyplinarności w podejściu do chorych Współpraca między lekarzami różnych specjalizacji ma być kluczem do efektywnego leczenia pacjenta. To wnioski płynące z konferencji naukowej przygotowanej… » więcej 2024-06-14, godz. 16:14 Porażenie prądem w powiecie głubczyckim. Poszkodowany 33-letni mężczyzna W miejscowości Równe w powiecie głubczyckim 33-letni mężczyzna został porażony prądem. Jego stan był na tyle ciężki, że na miejsce wezwano śmigłowiec… » więcej 2024-06-14, godz. 16:12 "To zwieńczenie rocznej pracy". Uczniowie klasy wojskowej ślubowali w centrum Opola [ZDJĘCIA] Zgodnie z ceremoniałem ślubowali uczniowie pierwszej klasy o profilu wojskowym z Publicznego Liceum Ogólnokształcącego numer 1 w Opolu. Uroczystość zorganizowano… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »