Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-10-06, 20:31 Autor: Witold Wośtak

Karp z porzeczką i serowym chrupkiem. IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie za nami

IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
Dobiegło końca IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie. Dzisiejszą (06.10) część zdominował konkurs kulinarny dla szefów kuchni, pt. "Czas na rybę" oraz wspólne gotowanie na wielkiej patelni razem z Kamilem Klekowskim.
Celem było przygotowanie od pięciuset do tysiąca porcji potrawy łączącej pulpeciki z karpia, kaszę, pieczarki i orzechy. - Naszą rolą jest pokazanie, że karpia można i należy jeść nie tylko od święta - mówi Klekowski.

- Prezentujemy dania nietypowe – inne połączenia karpia, które można wykorzystać na co dzień. Mamy świetną rybę lokalną, która jest wiarygodna, bo możemy zweryfikować miejsce jej hodowli. Druga sprawa, to nie jest rzecz importowana, bo mamy ją na miejscu. Karp jest bardzo bogaty w wartości odżywcze i powinniśmy jeść go więcej. Ogólnie powinniśmy jeść więcej ryb, a karpia mamy akurat świetnej jakości.

Marcin Klich, szef kuchni restauracji "Bajka" w Grodźcu, przygotował autorski pomysł przyrządzenia karpia na konkurs.

- Smażymy karpia klasycznie. Najpierw wrzuciliśmy go do solaneczki na godzinę, później będziemy smażyć go na maśle, z tymiankiem, aby uzyskać chrupką skórę. Ponacinaliśmy go też, aby pozbyć się ości. Podamy go z musem z kukurydzy, z burakiem czerwonym w czerwonym winie i porzeczką czerwoną. Sos jest na bazie maślanki i chrzanu. Do tego mamy jeszcze chrupek serowy, który uzyskaliśmy po gotowaniu maślanki.

Krzysztof Gawlik, juror i kucharz z tytułem World Master Chef, dodaje, że w ocenie konkursowej liczy się każdy szczegół, ale najważniejszy jest smak.

- Liczy się również aranżacja, czyli w jaki sposób to zostanie zaprezentowane i podane. Zmysł wzroku jest pierwszym, który odpowiada za ocenę dania. Do tego aromat oraz zapach. Poziom jest dość wysoki – widać bardzo profesjonalne podejście do pracy i przygotowanie merytoryczne oraz techniczne. Jesteśmy przekonani co do dobrych efektów finalnych.

Więcej o przyrządzaniu karpia powiemy w jutrzejszym (07.10) magazynie "Reporterskie tu i teraz".
Radio Opole było patronem medialnym Święta Karpia na zamku w Niemodlinie.
Kamil Klekowski
Marcin Klich
Krzysztof Gawlik

Wiadomości z regionu

2024-11-03, godz. 20:00 Przychodnia POZ w Ujeździe przejdzie gruntowny remont. Będzie też lepszy dostęp do specjalistów Nowoczesny ośrodek zdrowia powstanie w Ujeździe w powiecie strzeleckim. Będzie to możliwe dzięki połączeniu sił przychodni Med-Ujazd i Kliniki Nova. Dla… » więcej 2024-11-03, godz. 20:00 Brzeg na razie nie wprowadza ulg dla firm poszkodowanych w czasie powodzi. "Nie możemy obniżać podatków do przodu" Brzeg na razie nie wprowadził ulg podatkowych dla przedsiębiorców, którzy ucierpieli na skutek powodzi. » więcej 2024-11-03, godz. 16:00 Rockowe zespoły zagrają dla swojego przyjaciela - Jacka Kasprzyka. Koncert już we wtorek 'Riffem w raka' - pod takim hasłem już we wtorek (05.11) zagrają trzy zespołu rockowe dla Jacka Kasprzyka. Koncert odbędzie się w Narodowym Centrum Polskiej… » więcej 2024-11-03, godz. 15:17 "Ciągle coś się dzieje". Opolska oświata stawia m.in. na rozbudowę placówek Budowa nowych obiektów, ocieplanie istniejących już placówek i realizacja wielu projektów - tak w skrócie opolski wydział oświaty podsumował miniony rok… » więcej 2024-11-03, godz. 13:00 Niebezpiecznie na opolskich drogach podczas długiego weekendu. Akcja "Wszystkich Świętych" trwa do jutra Jedna osoba zginęła, a pięć zostało rannych - to dotychczasowy policyjny bilans na drogach Opolszczyzny w czasie długiego weekendu. Dziś (03.11) w miejscowości… » więcej 2024-11-03, godz. 11:30 Pierwszy krok wykonany. Jacek Kasprzyk jest już w Niemczech. Zbiórka na leczenie wciąż trwa Jacek Kasprzyk jest już w Niemczech. Jutro (04.11) ma być przyjęty na oddział w klinice w Heidelbergu i prawdopodobnie w czwartek (07.11) zostanie przeprowadzona… » więcej 2024-11-03, godz. 10:41 Projektem noweli specustawy powodziowej zajmie się rząd Nowe przepisy zawierają szereg rozwiązań z zakresu ochrony zdrowia, edukacji, szkolnictwa wyższego, programów pomocowych dla przedsiębiorców, administracji… » więcej 2024-11-03, godz. 09:04 Wypadek w miejscowości Grabczok. Nie żyje 26-letni kierowca Mamy wypadek w miejscowości Grabczok, w powiecie opolskim. Jak poinformował kpt. Grzegorz Piśniak z Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Opolu… » więcej 2024-11-03, godz. 09:00 Opolska policja zaprasza panie na kurs samoobrony. Zajęcia startują w poniedziałek Wracają zajęcia z samoobrony dla pań. Od poniedziałku - 4 listopada rusza IX edycja zajęć. Lekcje będą prowadzone przez policyjnych instruktorów na sali… » więcej 2024-11-03, godz. 08:40 Formalności załatwione. Branżowe Centra Umiejętności w Opolu ruszają z kształceniem Coraz bliżej do uruchomienia dwóch Branżowych Centrów Umiejętności w Opolu. Radni Opola podjęli uchwałę w sprawie założenia zarówno placówki numer… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »