Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-10-06, 20:31 Autor: Witold Wośtak

Karp z porzeczką i serowym chrupkiem. IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie za nami

IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie [fot. Witold Wośtak]
Dobiegło końca IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego w Niemodlinie. Dzisiejszą (06.10) część zdominował konkurs kulinarny dla szefów kuchni, pt. "Czas na rybę" oraz wspólne gotowanie na wielkiej patelni razem z Kamilem Klekowskim.
Celem było przygotowanie od pięciuset do tysiąca porcji potrawy łączącej pulpeciki z karpia, kaszę, pieczarki i orzechy. - Naszą rolą jest pokazanie, że karpia można i należy jeść nie tylko od święta - mówi Klekowski.

- Prezentujemy dania nietypowe – inne połączenia karpia, które można wykorzystać na co dzień. Mamy świetną rybę lokalną, która jest wiarygodna, bo możemy zweryfikować miejsce jej hodowli. Druga sprawa, to nie jest rzecz importowana, bo mamy ją na miejscu. Karp jest bardzo bogaty w wartości odżywcze i powinniśmy jeść go więcej. Ogólnie powinniśmy jeść więcej ryb, a karpia mamy akurat świetnej jakości.

Marcin Klich, szef kuchni restauracji "Bajka" w Grodźcu, przygotował autorski pomysł przyrządzenia karpia na konkurs.

- Smażymy karpia klasycznie. Najpierw wrzuciliśmy go do solaneczki na godzinę, później będziemy smażyć go na maśle, z tymiankiem, aby uzyskać chrupką skórę. Ponacinaliśmy go też, aby pozbyć się ości. Podamy go z musem z kukurydzy, z burakiem czerwonym w czerwonym winie i porzeczką czerwoną. Sos jest na bazie maślanki i chrzanu. Do tego mamy jeszcze chrupek serowy, który uzyskaliśmy po gotowaniu maślanki.

Krzysztof Gawlik, juror i kucharz z tytułem World Master Chef, dodaje, że w ocenie konkursowej liczy się każdy szczegół, ale najważniejszy jest smak.

- Liczy się również aranżacja, czyli w jaki sposób to zostanie zaprezentowane i podane. Zmysł wzroku jest pierwszym, który odpowiada za ocenę dania. Do tego aromat oraz zapach. Poziom jest dość wysoki – widać bardzo profesjonalne podejście do pracy i przygotowanie merytoryczne oraz techniczne. Jesteśmy przekonani co do dobrych efektów finalnych.

Więcej o przyrządzaniu karpia powiemy w jutrzejszym (07.10) magazynie "Reporterskie tu i teraz".
Radio Opole było patronem medialnym Święta Karpia na zamku w Niemodlinie.
Kamil Klekowski
Marcin Klich
Krzysztof Gawlik

Wiadomości z regionu

2024-03-29, godz. 13:35 Tężnia solankowa uruchomiona po przerwie zimowej. Ruszył sezon "Malinki-Zdrój" Tężnia solankowa w opolskiej dzielnicy Malinka ruszyła. Tym samym rozpoczął się drugi sezon jej działania. » więcej 2024-03-29, godz. 11:45 Wspólne toalety, ogrzewanie z kopciuchów. Zaniedbane kamienice komunalne w Prudniku Zaniedbania remontowe budynków komunalnych w Prudniku sięgają dziesięcioleci. W wielu kamienicach lokatorzy wciąż mają toalety na korytarzach, a mieszkania… » więcej 2024-03-29, godz. 11:08 Wielki Piątek. Dzień ciszy i adoracji w kościołach Dziś (29.03) Wielki Piątek. W Kościele upamiętnia się mękę i śmierć Chrystusa. To jedyny dzień w roku, w którym nie odprawia się mszy świętej. W… » więcej 2024-03-29, godz. 10:25 Nie zatrzymał się do kontroli drogowej, zginął przy próbie ucieczki. Tragiczny wypadek w Opolu Nie żyje 18-letni obywatel Ukrainy, który próbował uciec przed kontrolą drogową. Opolska policja ustala okoliczności tragicznego zdarzenia. » więcej 2024-03-29, godz. 10:04 Ks. Paweł Michalewski: krzyż jest tylko drogą, która prowadzi do życia, do zmartwychwstania Na liturgiczne znaczenie Świąt Wielkanocnych wskazywał w Porannej Rozmowie Radia Opole wikariusz Parafii Matki Boskiej Nieustającej Pomocy w Opolu-Nowej Wsi… » więcej 2024-03-29, godz. 09:00 Dom Expo w Opolu zostaje. Jest zgoda właścicieli na wpis budynku do rejestru zabytków Budynek po byłej cementowani w Opolu, w którym obecnie mieści się Dom Expo nie zostanie wyburzony. Właściciele obiektu przy ul. Kępskiej wyrazili zgodę… » więcej 2024-03-29, godz. 09:00 Gdzie policyjny pies powinien spędzić emeryturę - w kojcu czy nowym domu? [INTERWENCJA] Niespełna 300 komentarzy pojawiło się pod postem umieszczonym kilka dni temu w mediach społecznościowych na profilu Komendy Powiatowej Policji w Strzelcach… » więcej 2024-03-29, godz. 09:00 100 tysięcy złotych na treningi nordic walking dzięki głosowaniu MBO Przybywa sympatyków uprawiania nordic walking w powiecie oleskim. Pokazują to wyniki 6. Marszałkowskiego Budżetu Obywatelskiego. » więcej 2024-03-29, godz. 08:00 Rolnicy z powiatu strzeleckiego rozwożą po polach krzyżyki. To wieloletnia tradycja Od rana rolnicy z kilku miejscowości w powiecie strzeleckim rozwożą po polach i łąkach krzyżyki. Te wykonane są z gałązek poświęconych w Niedzielę… » więcej 2024-03-28, godz. 21:30 Polityczne spory w powiecie kluczborskim. Piotr Pośpiech pozwał do sądu Mirosława Bireckiego Posiedzenie pojednawcze między wicewojewodą Piotrem Pośpiechem a starostą kluczborskim Mirosławem Bireckim nie przyniosło efektu. Pośpiech, jako były starosta… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »