Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Jedzmy truskawki, bo tak szybko się kończą!
2023-06-23, 11:40 Autor: Beata Granatowska

Jedzmy truskawki, bo tak szybko się kończą!

Truskawki [fot. pixabay]
Truskawki [fot. pixabay]
Jedzcie truskawki, bo tak szybko się kończą - można by strawestować słowa poety. Te smaczne i zdrowe owoce mają bowiem to do siebie, że pojawiają się w dużej ilości, ale na krótko. O zaletach, różnorodności ale i pewnych wadach truskawek rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (22.06.2023)
2023-06-26, 09:09

PRZEPIS

Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Składniki do sałatki:
  • mix sałat opakowanie
  • suszone przyprawy mix – (natka pietruszki, mielona gorczyca, papryka słodka, pieprz biały, kolendra, czosnek, sól)
  • pierś z kurczaka 1 sztuka
  • truskawki 12 sztuk
  • ser pleśniowy typu blue - 100 gramów
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • miód - 0.5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • woda- 3 łyżki
  1. Sól, pieprz, słodką paprykę i oregano tzw. mix wymieniony w składnikach należy połączyć w miseczce z trzema łyżkami wody, oliwą oraz miodem i octem balsamicznym. Dokładnie wymieszać.
  2. Liście sałat umyć i osuszyć, a następnie wyłożyć na półmisek. Pierś kurczaka zamarynować w swoich ulubionych przyprawach i usmaż na grillu lub grillowej patelni.
  3. Umyte i oczyszczone truskawki pokroić na połówki. Wystudzoną pierś pokroić w cienkie plastry.
  4. Mięso oraz truskawki rozłożyć dekoracyjnie na sałacie. Całość polać przygotowanym sosem.
  5. Wierzch sałatki posypać pokruszonym serem. Można też dodatkowo na wierzchu podać grzanki z tostowego pieczywa.

Zobacz także

2023-02-22, godz. 14:33 Krzysztof Dobies o proteście osób niepełnosprawnych i ich opiekunów W sobotę przed Pałacem Prezydenckim w Warszawie odbył się protest osób niepełnosprawnych i ich opiekunów. To czwarta tego typu akcja, która ma zwrócić… » więcej 2023-02-21, godz. 11:09 Waldemar Skomudek o świadectwie charakterystyki energetycznej W przyszłości domy będą miały swoje paszporty tyle, że bez danych osobowych. Chodzi o Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku co oznacza w praktyce… » więcej 2023-02-17, godz. 12:25 Marta Korzeniak o przemyśle futrzarskim w Polsce Polska jest drugim w Europie producentem futer, a to oznacza istnienie w naszym kraju wielu farm zwierząt, które swoje życie spędzają w klatkach. Czy weźmiemy… » więcej 2023-02-16, godz. 13:24 Wacław Mitoraj o rozwiązywaniu problemów przemocy na tle seksualnym W Polsce co roku ponad 85 tysięcy Polaków obojga płci staje się ofiarami przemocy seksualnej, a są to tylko szacunki, bo wiele osób się nie zgłasza. Tymczasem… » więcej 2023-02-14, godz. 11:09 W Walentynki o miłości w kulturze Można zżymać się na Walentynki, że obce, że kiczowate, ale nikt nie zaprzeczy, że miłość to siła napędowa ludzkości. A także jeden z głównych tematów… » więcej 2023-02-14, godz. 11:50 Rosnąca popularność "cudownych" preparatów W czasie pandemii znacząco wzrosła sprzedaż suplementów diety, które często traktowane są jak leki. Czy to efekt reklam czy chęci zysku firm, które rzucają… » więcej 2023-02-13, godz. 09:51 Elżbieta Kampa o swojej karierze, książkach i bibliotekach przyszłości Przez ostatnie 20 lat kreowała nowoczesny wizerunek biblioteki w Opolu i wraz z pracownikami sprawiła, że stała się jednym z ulubionych miejsc dla mieszkańców… » więcej 2023-02-10, godz. 13:24 O proputinowskich wystąpieniach Watersa i jego oskarżeniach o rusofobii Polaków rozmawiamy z politologiem dr. Błażejem… Prowokacja, ignorancja czy naiwność granicząca z głupotą - zastanawiają się wielbiciele talentu Rogera Watersa, którym nie podoba się polityczna aktywność… » więcej 2023-02-09, godz. 14:00 Jarosław Srębacz o największych i tych mniej znanych atrakcjach Nysy i okolic Nyska Informacja Turystyczna została wyróżniona czterema gwiazdkami za aktywność i pomysłowość . Z przewodnikiem Jarosławem Srębaczem, który jest prezesem… » więcej 2023-02-08, godz. 14:50 Tomasz Turba o możliwościach sztucznej inteligencji Nasze mózgi mogą przetworzyć miliardy bitów informacji na sekundę, niewiele natomiast wiadomo na temat procesu przekazywania tych informacji. Może się to… » więcej
3334353637
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »